Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-05-19 19:02:00

Újabb két órával meghosszabbították az iráni szavazást

Nagyarányú részvétel mellett folyik az elnökválasztás Iránban, ahol péntek este két órával ismét meghosszabbították a szavazás idejét.

Újabb két órával meghosszabbították az iráni szavazást

A szavazóhelyiségek - amelyek előtt az újabb hosszabbítás idején is kígyóztak a sorok - így várhatóan helyi idő szerint este tízkor (közép-európai idő szerint este fél nyolckor) zárnak.

Az állami televízió az eredetileg hat órára tervezett urnazárás előtt röviddel bejelentette, hogy "a szavazók rohamára" tekintettel, legalább két órával meghosszabbították a szavazást.

A belügyminisztérium 72 százalékosra becsülte a várható részvételi arányt.

Az államfőválasztás két fő esélyese a hivatalban levő Haszan Róháni és a klérus körében nagy befolyással rendelkező, keményvonalas konzervatívként számon tartott Ebráhim Raiszi. A 68 éves, mérsékelt Róháni, aki négy éve azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy nyitottabbá teszi Iránt és több szabadságot biztosít otthon az iráni állampolgároknak, váratlanul erős vetélytársra talált az Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szövetségesének tartott Raiszi személyében, akit bírja a befolyásos biztonsági erő, a Köztársasági Gárda hallgatólagos támogatását is.

A választás fontos Iránnak a régióban és világban játszott nemzetközi szerepe szempontjából - hangsúlyozta Róháni, aki két évvel ezelőtt megállapodott a vezető nagyhatalmakkal az iráni atomprogram visszafogásáról a gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe. A volt teheráni főügyész Raiszi a legszegényebbek támogatását ígérte, és a hazai termelésre és a befektetésre épülő "ellenálló gazdaságot" tekinti elsődlegesnek.

Háromszor annyi szavazatot kapott

"Bárki is nyeri meg a választást, segítünk neki ezt a fontos és komoly feladatot teljesíteni" - jelentette ki Róháni, miután leadta voksát. "Tiszteletben tartom a nép szavazatát és az eredményt én és az embereim egyaránt tiszteletben fogjuk tartani" - jelentette ki Raiszi a szavazás után a FARS hírügynökség jelentése szerint.

A legutóbbi elnökválasztáson Róháni több mint háromszor annyi szavazatot kapott, mint az őt követő jelölt, de a mostani eredmény szorosabbnak ígérkezik, mivel több konzervatív politikus mondott le a jelöltségről, hogy Raiszit támogassa.

Politikai elemzők, illetve közvélemény-kutatási előrejelzések szerint


Haszan Róháni kaphatja a legtöbb szavazatot május 19-én,

de a győzelemhez szükséges többséget - a voksok legalább 50 százalékát - valószínűleg nem tudja majd megszerezni. Emiatt második fordulót tarthatnak az első két helyen végzett jelölt részvételével május 26-án.

Országszerte a biztonsági erők mintegy 350 ezer tagját vonultatták fel a szavazás miatt - jelentette az állami televízió. A belügyminiszter délben közölte, hogy nem érkeztek jelentések választási csalásról.

A végeredményt várhatóan az urnazárás után 24 órával teszik közzé. Az államfővel egyidejűleg helyi önkormányzatokat is választanak Iránban.

További külföldi híreink