Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-05-19 17:17:00

Horvátország schengeni csatlakozását szorgalmazta az Európai Parlament elnöke

Az Európai Uniót (EU) fenyegető biztonsági kihívások miatt az Európai Parlament elnöke minden megtesz annak érdekében, hogy Horvátország mielőbb csatlakozhasson a schengeni övezethez - ezt maga az EP elnöke, Antonio Tajani jelentette ki pénteken Zágrábban.

Horvátország schengeni csatlakozását szorgalmazta az Európai Parlament elnöke
Antonio Tajani

A politikus egynapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fővárosba, ahol az EU jövőjéről tárgyalt a horvát állami vezetőkkel.

Az EU olyan kihívásokkal néz szembe, mint a fiatalok munkanélküliségének kérdése, a terrorista fenyegetések és a migrációs hullám - sorolta Tajani. "Létfontosságú, hogy az uniós tagállamok közösen lépjenek fel az EU stabilitása és a politikai stabilitás érdekében, és ezért nagyon fontos, hogy Horvátország is megőrizze belpolitikai szilárdságát" - hangoztatta Tajani.

Kiemelte, hogy Délkelet-Európa stabilitásának fenntartásában Horvátországnak kulcsfontosságú szerepe van.


"Számos veszély fenyeget, köztük a közel-keleti harcterekről hazatérő iszlamista harcosok, ami miatt fontos a térség stabilitása" 

- nyomatékosította a politikus.

Úgy vélte: Horvátországnak fontos szerepe van a mediterrán térségben is. Amennyiben közös erővel sikerül stabilizálni a régiót, várhatóan csökkeni fog a menekültek száma - húzta alá. Mindezek fényében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy elengedhetetlen Horvátország mielőbbi csatlakozása a schengeni övezethez.

Az EP elnökét hivatalában fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő, Gordan Jandrokovic házelnök és Andrej Plenkovic kormányfő. Tajani délután előadást tartott az EU jövőjéről a zágrábi tudományos és művészeti akadémián.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink