Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-05-19 19:45:00

Belehalt sérüléseibe a venezuelai kormányellenes tüntetéseken meglőtt rendőr

Belehalt sérüléseibe az a rendőr, akit fejlövés ért az észak-venezuelai Carabobo szövetségi állam fővárosában, Valenciában tartott egyik ellenzéki tüntetés során a hét elején - közölte pénteken Francisco Ameliach, az állam kormányzója Twitter-üzenetében.

Belehalt sérüléseibe a venezuelai kormányellenes tüntetéseken meglőtt rendőr

A rendőr halálának okát illetően Néstor Reverol venezuelai belügyi és igazságügyi miniszter elmondta, hogy a hétfői tüntetés során az áldozatot a fején érte az orvlövészek fegyveréből leadott lövés. A belügyi és igazságügyi tárca vezetője nem részletezte, hogy milyen szervezet orvlövészeiről van szó.

Múlt pénteken Nicolás Maduro venezuelai elnök azzal vádolta meg április eleje óta tüntető ellenzékét, hogy orvlövészeket vet be a civil lakosság ellen a demonstrációkon.

A hétfői tüntetéseket az ellenzék nagy részét tömörítő Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) szervezte, mely a városi autópálya keleti kijáratához hívta tüntetni híveit. Az autópályán összegyűlt tömeget végül az állami rendőrség és a venezuelai csendőrség könnygázzal oszlatta fel. A tüntetés feloszlatása után Henrique Capriles ellenzéki vezető Twitter-profilján arról számolt be, hogy a rendőrség a könnygáz bevetése mellett gumilövedékekkel lőtte a tüntetőket, heten megsebesültek és több embert őrizetbe vettek.

A venezuelai tüntetések azután kezdődtek, hogy az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság március 30-i döntésének értelmében megpróbálta minden hatalmától megfosztani az ellenzék által uralt parlamentet. Habár a legfelsőbb bíróság később - komoly belföldi és külföldi bírálatokat követően - visszavonta korábbi határozatát, az ellenzéki képviselők és tüntetők ragaszkodnak a jogászok menesztéséhez.

Az ellenzék az államfőt okolja az országban kialakult súlyos gazdasági válságért, amely drámai mértékű ellátási nehézségekhez vezetett a kőolajban gazdag Venezuelában. Nicolás Maduro alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával és az alkotmány reformjával akarja megoldani a válságot, az ellenzék azonban bojkottálja az elnök erről szóló terveit.

Az április elején kezdődött tüntetéshullámban eddig legalább 46 ember vesztette életét, több százan sebesültek meg, és hozzávetőleg kétezer embert vettek őrizetbe.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink