Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-05-18 13:12:00

Törökország beszólt Németországnak

Berlin saját döntése, hogy kivonja-e katonáit a dél-törökországi Incirlik légitámaszpontról, Ankara nem fog könyörögni, hogy maradjanak - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az NTV török hírtelevíziónak adott interjúban csütörtökön.

Törökország beszólt Németországnak
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter

A német kormány a közelmúltban politikai menedékjogot biztosított olyan török katonák számára, akik Törökország szerint a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett muzulmán hitszónok, Fethullah Gülen hívei. Ankara válaszlépésként megtagadta a német parlament védelmi bizottságának delegációjától, hogy meglátogassa Dél-Törökországban a mintegy 250 fős német katonai kontingenst.

Cavusoglu kijelentette:

"Németország már nem kezelheti úgy Törökországot, ahogy csak akarja. Berlinnek nem főnökként, hanem barátként kell viszonyulnia Ankarához."

Törökország a berlini vezetés tevékenysége elleni tiltakozás jeleként már tavaly is hónapokon át visszatartotta a német képviselőket, de Berlin most először fenyeget azzal, hogy kivonja Incirlikből a német légierő Tornado típusú felderítő gépeit, amelyekkel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemben vesz részt. Az incirliki támaszpont évtizedek óta a NATO legfontosabb légi bázisa Törökországban és az egész közel-keleti térségben.

Ankara erre kérte Washingtont

Cavusoglu csütörtöki interjújában arra kérte Washingtont, hogy távolítsa el pozíciójából az Iszlám Állam elleni globális koalíció amerikai különmegbízottját, Brett McGurkot, mert szerinte a férfi nyíltan támogatja a Délkelet-Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár lázadóit és a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) fegyvereseit. Ankara a PKK-t és az YPG-t egyaránt terrorszervezetnek tekinti. McGurk az Obama-adminisztráció idején kapta a különmegbízotti tisztet.

A török külügyminiszter hangsúlyozta:

Donald Trump amerikai elnök korszaka különbözik Obamáétól és nem szabad, hogy a korábbi vezetés emberei "megmérgezzék" az újat.

Trump a múlt héten jóváhagyta az YPG felfegyverzését az Iszlám Állam szíriai központja, Rakka küszöbönálló ostroma előtt. A török vezetés attól tart, hogy a szíriai kurdoknak küldött amerikai fegyverek a PKK lázadóihoz kerülnek és a határ mindkét oldalán felélénkülnek a kurd függetlenedési törekvések. A PKK-t Washington és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti, de az YPG az Egyesült Államok egyik leghatékonyabb szövetségese a szélsőségesek elleni harcban.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink