Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-05-17 11:35:00

Titkos információk az oroszoknak: Trump veszélybe sodort egy izraeli kémet

Donald amerikai elnök veszélybe sodort egy Iszlám Államhoz beépült izraeli kémet azzal, hogy titkos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Minderről a Jerusalem Post számolt be.

Titkos információk az oroszoknak: Trump veszélybe sodort egy izraeli kémet
A kép forrása: Twitter

A The Washington Post írta meg a héten, hogy Trump arról beszélt az orosz külügyminiszternek és a kíséretében lévő Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövetnek a múlt heti tárgyalásaik során, hogy az Iszlám Állam laptopokba beépített robbanószerkezetekkel tervez merényleteket végrehajtani, s ennek fejleményeiről ő naponta kap hírszerzési jelentéseket.

Moszkva a hír megjelenését követően kijelentette, hogy nincs semmi alapja a cikkben írtaknak. A külügyi szóvivő egyenesen „légből kapott információnak” nevezte az értesülést. Később azonban Trump Twitter-üzenetben közölte: elnökként abszolúte jogában áll a terrorizmussal és a légi közlekedési biztonságával összefüggő információkat megosztani Oroszországgal.

Veszélyben egy izraeli kém

A The Washington Post már utalt alapcikkében arra, hogy Trump közlésével veszélybe sodorhatta az amerikai hírszerzés forrásait is, ráadásul a hírszerzési adatok egy harmadik féltől származtak, amely nem adott engedélyt a kiszivárogtatásukra. Kedden a the New York Times szellőztette meg, hogy a Trump által az oroszokkal megosztott információk Izraeltől származnak.

A The Jerusalem Post most azt írja,

a titkos információk megosztásával az amerikai elnök veszélybe sodorta az Iszlám Államhoz beépített izraeli kémet.

Ezt pedig jelenlegi és korábbi tisztviselők erősítették meg az ABC hírcsatornának.

A szóban forgó kém, akinek most az élete a tét, azt követte nyomon, ahogy a terrorszervezet éppen megszervezi, hogy hívei laptopokba szerelt robbanószerkezetekkel feljussanak az Egyesült Államokba tartó repülőkre. Az ABC által hivatkozott tisztviselők úgy vélik, hogy az Iszlám Állam által használt számítástechnikai eszközök simán átmentek volna repülőtéri ellenőrzésen.

Az ABC-nek nyilatkozó tisztviselők úgy tudják, hogy Izrael azzal a feltétellel osztotta meg ezt a titkos információt Washingtonnal, ha a forrás titokban marad. Az amerikai Nemzeti Terrorizmusellenes Központ egykori igazgató azt mondta az ABC-nek, hogy az igazi kockázat nem csak ez a forrás, hanem minden jövőbeni információs forrás, amely az USA elleni merényletekről szól.

A kém által összegyűjtött információk elősegítették az amerikai tisztviselőket abban, hogy kiálljanak amellett a szigorítás mellett, hogy az Európából az USA-ba tartó valamennyi gép fedélzetére ne lehessen felvinni laptopokat. A néhány hete bejelentett szankció hatalmas port kavart.

atv.hu

További külföldi híreink