Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-24 06:08:00

Francia elnökválasztás: Emmanuel Macron nyerte az első fordulót

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. ők ketten jutottak tovább a második fordulóba.

Tőlük leszakadva, de nem jelentősen, a harmadik helyen végzett a konzervatív Francois Fillon 19,91, míg Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt a voksok 19,64 százalékával a negyedik helyet szerezte meg.


fotó: reutersFotó: Reuters


Macron vasárnap este kijelentette, hogy a francia hazafiak elnöke akar lenni a nacionalisták fenyegetésével szemben. Hívei előtt Párizsban tartott beszédében nemzeti egységet sürgetett. Közölte, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a május 7-i második fordulóra, és azt ígérte, már hétfőn elkezd dolgozni azon, hogy többséget tudjon szerezni a törvényhozásban. Macron - aki egy éve indította el választási mozgalmát - méltatta kampánya támogatóit is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy "megváltozzon az ország irányvonala".

Hangoztatta, hogy a mostani választások jelentős állomást jelentenek az ország történetében, hiszen a franciák elutasították azoknak a nagy pártoknak a jelöltjeit, akik az elmúlt harminc évben az országot kormányozták.


Francois Hollande francia államfő már vasárnap este telefonon gratulált Macronnak.


marine le pen (fotó: reuters)Marine Le Pen (Fotó: Reuters)


A hírügynökségek kiemelték, jelentős eredményt könyvelhet el a Nemzeti Front és Marine Le Pen is, mert sem a párt, sem ő soha nem kapott ennyi (6,9 millió) szavazatot az elnökválasztások történetében. Marine Le Pen 2012-ben az első fordulóban 6,4 millió voksot gyűjtött össze, míg apja, Jean-Marie Le Pen 2002-ben az első fordulóban 4,8 milliót, míg a második fordulóban 5,5 milliót kapott.

Tőlük leszakadva, de nem jelentősen, a harmadik helyen végzett a konzervatív Francois Fillon 19,94, míg Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt a voksok 19,61 százalékával a negyedik helyet szerezte meg. Az elnökválasztás második fordulóját május hetedikén tartják.

Beállnak Macron mögé

Vezető francia konzervatív politikusok és Benoit Hamon szocialista elnökjelölt vasárnap egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy Macront fogják támogatni az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen radikális jobboldali jelölttel szemben.

Hammon szocialista elnökjelölt azt mondta támogatóinak, hogy pártja "történelmi csapást" szenvedett szavazóbázisától, és felszólította a választókat, támogassák Macront, és utasítsák el Le Pent "a lehető legerősebb módon".

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: "Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!"

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink