Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-21 17:20:00

Újabb áldozata van a venezuelai tüntetéseknek

Újabb áldozata van a venezuelai tüntetéseknek: egy ember életét vesztette a kelet-caracasi Petare nevű munkásnegyedben a kormányellenes tüntetések során - közölte pénteken Carlos Ocariz, Caracas Sucre nevű kerületének ellenzéki polgármestere.

Újabb áldozata van a venezuelai tüntetéseknek
Fotó: Reuters

"Mély fájdalommal tudatom, hogy elhunyt Melvin Guaitan, Sucre alázatos munkása, akinek egy lövedék okozta a halálát" - írta Ocariz Twitter-profilján. Egy másik bejegyzésében a polgármester hozzátette: "Melvint a Július 5. kerület bejáratánál, a tüntetés során gyilkolták meg csütörtök éjszaka. Követeljük az ügy kivizsgálását és a bűnösök felelősségre vonását!". Az ellenzék csütörtök este ismét tüntetéseket tartott a venezuelai főváros nyugati és keleti részén, a megmozdulásokat a korábbiakhoz képest szintén a biztonsági erők fojtották el.

A mostani áldozattal tízre nőtt azoknak a száma, akik az elmúlt hét során a kormányellenes tüntetések során vesztették életüket.

Az áldozatok között egy csendőr is szerepel. Az ellenzék a biztonsági erőket azzal vádolja, hogy ők okozták az áldozatok halálát, míg Nicolás Maduro venezuelai elnök szerint a halálesetekhez a "gyűlölet" vezetett, amelyet az ellenzék szított a polgárok körében. Maduro szerint a tüntetések során az ellenzék nagy részét tömörítő Demokratikus Egység Kerekasztalának (MUD) katonái lőttek rá a tüntetőkre. Arra, hogy ezt a venezuelai elnök mire alapozta, nem derült ki a jelentésből. Maduro ugyanakkor bejelentette, hogy bepereli az ellenzéket vezető Henrique Caprilest a kormányt és a katonaságot ért becsületsértés vádjával. E két testületet tartja az ellenzék az említett halálesetek felelősének.

A halálos áldozatokon kívül a tüntetéseken több százan sebesültek meg, valamint több mint 550 embert vettek őrizetbe, akik közül 334-et még mindig fogva tartanak

- közölte a Foro Penal nevű jogvédő szervezet. Az ellenzék péntekre békés tüntetéseket szervez a város hasonló pontjain, míg szombaton a tiltakozások alatt életüket vesztett emberekre való csendes megemlékezést tartanak egy menet keretében.

A venezuelai tüntetésekre azután került sor, hogy az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság március 30-ai döntésének értelmében megpróbálta minden hatalmától megfosztani az ellenzék által uralt parlamentet, de a hazai és nemzetközi tiltakozások hatására meghátrálni kényszerült. A venezuelai parlament elnöke, Julio Borges kedden arra szólította fel a fegyveres erőket, hogy "tartsák magukat" az alkotmányhoz, engedjék békésen tüntetni az ellenzéket.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink