Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-21 14:24:00

Összekötöm az agyam a számítógéppel! Nem hiszed?

Korábban csak a legvadabb science-fiction írók képzeletében létezett az a technológia, ami a Facebook egy vezető mérnökének a bejelentése szerint már a közel jövőben elérhető lesz. Az amerikai szoftveróriás bejelentette: karnyújtásnyi távolságra vannak attól, hogy közvetlenül az emberi aggyal összeköttetésben álló számítógépeket fejlesszenek ki.

Megdöbbentő meglepetéssel debütált a Facebook egy titkos kutatólaboratóriuma a nyilvánosság előtt: a Building 8-et tavaly áprilisban hozta létre a cég azért, hogy „a világ legjobb szakembereivel karöltve új korszakot nyissanak”. Ezen kívül eddig azonban nem sokat lehetett tudni arról, hogy miféle munka folyik a falaik között.

Mi lenne, ha közvetlenül az agyunkkal gépelhetnénk? Regina Dugan a Building 8 titkos kutatólabor vezetője szerint közelebb vagyunk a megvalósításához, mint azt hinnék.


"Teljesen átjárható ember-számítógép kapcsolat jöhet létre, ami a kiterjesztett valósághoz szükséges” – mondta a titkos kutatólabor vezetője.

Regina Dugan korábban a Pentagonnak és a Google-nek is dolgozott. A védelmi minisztérium katonai kutatás-fejlesztési ügynökségének volt az igazgatója. A Google-nél pedig azt a labort vezette, ahonnan például a cég önvezető autója is kikerült.

A konferencián más érdekességekről is lekerült a lepel. Bemutattak például egy eszközt, melynek segítségével az emberi bőrt megtanították „hallani”.

Elemzők egyébként arra emlékeztetnek: nem csak a Facebook kísérletezik az emberi agy és a számítógépek összekötésével. Március végén Elon Musk is egy új start-up cég alapítását jelentette be, hasonló céllal. A Tesla vezér akkor arról beszélt: abban bízik, hogy munkájuk eredménye révén „az emberiség lépést fog tudni tartani a mesterséges intelligencia fejlődésének rohamos tempójával”.

atv.hu

További külföldi híreink