Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-20 17:43:00

Segélymunkásoknak álcázták magukat az aleppói robbantók

Segélymunkásoknak álcázták magukat a hét végi aleppói merénylet elkövetői.."Valaki úgy tett, mintha segélyt osztana, odavonzotta a gyerekeket és előidézte ezt a borzasztó robbanást" - mondta Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja genfi sajtótájékoztatóján.

Segélymunkásoknak álcázták magukat az aleppói robbantók

Jan Egeland, a Szíriának humanitárius segélyt nyújtó munkacsoport ENSZ-koordinátora szerint is segélymunkásoknak álcázták magukat az elkövetők.    

"Nem tudjuk, kik voltak. Csak annyit tudunk, hogy segélymunkásoknak álcázták magukat" - mondta Egeland újságírók előtt.   

Szemtanúk szerint egy gépkocsiból chipset osztogattak a gyerekeknek az evakuáltakat szállító buszok közelében.    

Egyelőre senki sem vállalta magára az öngyilkos merénylet elkövetését, amelyben közel 130-an - közöttük 68 gyermek - halt meg. A szíriai kormány a lázadókat vádolta, akik elutasították, hogy közük lenne a támadáshoz és elítélték a merényletet.  

Az Aleppó Rashidín nevű - lázadók kezén lévő - nyugati külterületén várakozó buszokkal két északnyugat-szíriai síita faluból, Fúából és Kafrajából szállítottak kormányhű milicistákat családtagjaikkal együtt - sajtóértesülések szerint mintegy 5000 embert - a városba. Az elkövető a gépkocsijába rejtett pokolgépet az Aleppóba tartó több tucat busz mellett hozta működésbe.    

A szunnita lázadók által ostromlott két település kiürítése pénteken indult meg a Katar és Irán közvetítésével tető alá hozott egyezménnyel összhangban. Párhuzamosan zajlott a kormányerők által hónapok óta ostromlott Madajá és Zabadáni hegyvidéki üdülőhelyek evakuálása, a településeket szunnita lázadók és családtagjaik hagyhatták el.       

atv.hu/MTI

További külföldi híreink