Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-20 18:10:00

Öt német állampolgárt tartóztattak le Bulgáriában, terrorizmus miatt

Bulgáriában őrizetbe vettek öt, terrorizmussal gyanúsított német állampolgárt - jelentette csütörtökön a DANSZ bolgár belbiztonsági ügynökség.

Öt német állampolgárt tartóztattak le Bulgáriában, terrorizmus miatt
Négyüket kiutasították az országból, miután a DANSZ veszélyesnek ítélte jelenlétüket az ország nemzetbiztonsága szempontjából. Az ötödik, fiatalkorú német állampolgár a bolgár szociális ellátórendszer gondozásába került, amíg át nem adhatják őt Németországban élő családjának.

"A DANSZ munkatársai április 12-én a rendőrséggel együttműködve őrizetbe vettek öt német állampolgárt, köztük egy kiskorút a Bukarest-Isztambul között közlekedő vonaton, Kapitan Andrejevo bolgár-török határátkelőhelyen. Alapos a gyanú, hogy az érintetteknek közük van egy terrorszervezethez, viselkedésükben pedig a külföldi terrorista harcosokra jellemző radikalizálódás jeleit lehetett felfedezni" - írták a közleményben, anélkül, hogy megnevezték volna a szóban forgó terrorszervezetet.   

A bolgár hírszerzés adatai szerint az őrizetbe vett személyek egy Szíriában és Irakban is tevékenykedő terrorszervezet támogatói. Szíriába akartak eljutni, hogy csatlakozhassanak az iszlamistákhoz.

Korábban a német hatóságok megtiltották nekik, hogy elhagyják Németország területét.   

Bulgária tavaly 22, terrorizmussal gyanúsított külföldit utasított ki az országból. Az elmúlt években több ezren utaztak Nyugat-Európából Törökországon keresztül Szíriába, hogy csatlakozhassanak az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink