Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-20 21:30:00

Véres terrortámadás Párizs szívében, rendőrökre rontott egy dzsihadista

Lövések dördültek csütörtök este a Champs-Élysées sugárútnál Párizsban. Két rendőr súlyosan megsérült, a történtek után nem sokkal egyikük életét vesztette. A támadót a helyi rendőrség lelőtte. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Véres terrortámadás Párizs szívében, rendőrökre rontott egy dzsihadista

Csütörtök este lövések dördültek Párizs belvárosában. Két rendőr súlyosan megsérült a lövések következtében, egyikük belehalt a sérüléseibe. A környéket teljesen lezárták, nagy erőkkel zajlik a helyszínelés.

Az elkövető a helyszínen életét vesztette. A rendőrség szerint volt legalább egy másik támadó is. A közelben tartózkodóknak azt tanácsolták, hogy kerüljék el a környéket.

Ez történt 

A belügyminisztérium szóvivője a történések sorrendjéről a CNN-nek azt mondta: 

Este 9 óra körül egy autó állt meg a Champs-Élysées sugárút 102-es házszámnál, szemben egy rendőrségi kisbusszal.

Az autó egyik utasa automata fegyverből tüzet nyitott a rendőrautóra.

Egy rendőr meghalt, kettő megsebesült.

Ezt követően futva próbált menekülni, és több rendőrre is rálőtt, két másik egyenruhást megsebesített, de végül a rendfenntartó erők végeztek vele.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a támadó célpontjai kifejezetten a rendőrök voltak. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a támadás körülményeit még nem sikerült megállapítani.

Az RT 22.38-kor azt írta, meghalt a másik megsebesített rendőr is. Később kiderült, nem igaz az újabb halálos áldozatról szóló információ. 

Sok lövést hallottak 

Egy közeli étterem vezetője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: rövid lövöldözést halott, de sok lövés dördült, a vendégeket pedig az alagsorba menekítették.

Az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot, az elkövető lakását pedig már csütörtök este átkutatták a hatóságok. Rendőrségi források szerint a lövöldöző nem volt ismeretlen a hatóságok előtt.

Az Iszlám Állam vállalta a merényletet

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett csütörtök éjjel az este Párizsban elkövetett lövöldözés elkövetőjeként.

A terrorszervezethez köthető Aamák nevű hírügynökség jelentése szerint "Abu Juszuf, az Iszlám Állam belga katonája" követte el a merényletet.

Azonosították az elkövetőt

Azonosították azt a férfit, aki lövöldözött csütörtök este Párizs belvárosában, és egy rendőrt megölt - jelentette be péntek hajnalban az ügyészség.

Francois Molins ügyész tudatta, hogy tudják, ki volt a tettes, ellenőrizték a személyazonosságát, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét, mert még zajlanak házkutatások, és lehet, hogy vannak cinkosai.

KKM: Együtt érzünk a gyászolókkal

A leghatározottabban elítéli Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a párizsi támadást, amelynek során egy rendőr életét vesztette, több pedig súlyosan megsérült - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium péntekre virradó éjszaka az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozzák: aki rendőrökre támad, egyértelműen az ország destabilizálására törekszik, félelmet és bizonytalanságot akar kelteni.
    
Akármi is az elkövető indítéka, cselekedete elfogadhatatlan, mindent meg kell tenni az ilyen támadások megelőzése érdekében. Franciaország számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására. "Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk" - olvasható a közleményben.

Hétvégén választás 

A súlyos incidens három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt történt, ami miatt az országban továbbra is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben. A környéket lezárták. Az autósokat felszólították, hogy kerüljék el a Diadalív környékét, és engedelmeskedjenek a rendőrök utasításainak.
    

Donald Trump amerikai elnök is megszólalt a támadás kapcsán:  

Ajánlom

További külföldi híreink