Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-12 16:17:00

Varsó: Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság zsarolását

Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság (EB) mindenfajta zsarolását, a testület messzemenően túllép hatáskörén - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerdán Varsóban annak kapcsán, hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke a nap folyamán Brüsszelben lépéseket helyezett kilátásba az uniós alapértékek magyarországi védelme érdekében.

Varsó: Lengyelország elutasítja az Európai Bizottság zsarolását
Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter (Fotó: Reuters)

"Lengyelország sokszor hangsúlyozta, hogy nem egyezik bele az ilyen típusú zsarolásokba az EB részéről" - mondta el Waszczykowski.  Úgy  fogalmazott: az EB-nek  őrködnie kellene az alapszerződésekben rögzített négy uniós szabadságelv felett, "de nem kellene olyan széles hatáskörrel rendelkeznie, mely révén a tagállamok minden történését felügyeli".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek  "szánalmas vádaskodásnak"  minősítette Timmermans fellépését. Az EB alelnöke - mint a miniszter fogalmazott -  "az elmúlt két évben azért támadta Magyarországot, mert a bizottság és az ő személyes  álláspontja ellenére is  képesek voltunk eredményes választ adni az illegális bevándorlásra".

atv.hu/MTI

További külföldi híreink