Nagyvilág

2017-04-08 08:18:00

Az Iszlám Állam szimpatizánsa a letartóztatott stockholmi terrorista

A svéd hatóságok letartóztattak egy második gyanúsítottat is a pénteki stockholmi gázolásos merénylettel összefüggésben, amelyben legalább négy ember meghalt és 15-en megsebesültek - közölte az SVT állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva szombatra virradóra.

Az Iszlám Állam szimpatizánsa a letartóztatott stockholmi terrorista

Az SVT úgy tudja, hogy az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában letartóztatott férfi kapcsolatban áll a másik gyanúsítottal, aki korábban került a hatóságok kezére.

A svéd rendőrség péntek este megerősítette, hogy a korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában

elsőként letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.

Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el. A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van. Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.

A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

Az őrizetbe vett férfit gyanúsítják a teherautó vezetésével

A stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítják azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője - közölte szombaton a svéd rendőrség.

"A kérdéses személyt tettesként letartóztatásba helyezték (...) mint a teherautó sofőrjét"

 - mondta el Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.

"Lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk"

 - tette hozzá a szóvivő, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint letartóztattak egy második gyanúsítottat is a pénteki merénylettel összefüggésben.

Az első férfit Stockholm Märsta nevű elővárosában tartóztatták le pénteken, azzal hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő személyre, kezdetben azonban a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem ő vezette a teherautót.

Biztonsági kamera felvételén látszik, hogyan száguldott a kamion a tömegbe

Stockholmban péntek délután egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és legalább négy embert halálra gázolt, sokakat megsebesített. Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy "minden jel szerint" terrortámadást követtek el.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink