Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-07 16:59:00

Lepkegyilkos: Börtönt kapott a brit gyűjtő

Hat hónap börtönbüntetésre és 250 óra közmunkára ítélt egy angol bíróság pénteken egy lepkegyűjtőt, aki Nagy-Britannia legritkább pillangójának két egyedét is begyűjtött és elpusztította.

Lepkegyilkos: Börtönt kapott a brit gyűjtő

Az 57 éves Philip Cullent a védett nagyfoltú hangyaboglárka (Maculinea arion) "megölésében, gyűjtésében és birtoklásában" mondta ki korábban bűnösnek a bristoli bíróság. Az illetékes bíró pénteki ítéletében öt évre megtiltotta, hogy az elítélt felkeresse azt a három természetvédelmi területet, ahol a ritka lepkék élnek. A férfinak 300 font perköltséget is kell fizetnie.

"Ez egy különleges eset. Soha nem ítéltek el még senkit a ritka faj gyűjtéséért és elpusztításáért"

- hangsúlyozta Kevin Withey ügyész. Philip Cullent a délnyugat-angliai Gloucestershire és Somerset grófságok két természetvédelmi övezetében is látták, amint a ritka lepkékre vadászik. A bristoli otthonában tartott házkutatáskor 30 tálca különféle preparált lepkét, köztük nagyfoltú hangyaboglárkákat talált a rendőrség.

A nyomozók kiderítették, hogy a gyűjtő az eBayen lepkéket árult, és azt állította, hogy a nagyfoltú hangyaboglárkákat Franciaországban gyűjtötte. Az első nagyfoltú hangyaboglárkát 1795-ben találták Nagy-Britanniában, ám a faj 1979-re eltűnt a szigetországból. Svédországból hozott példányokkal honosították meg újra tucatnyi térségben. A lepkék fajmentésével foglalkozó Butterfly Conservation csoport szerint feketepiacon kereskednek a ritka lepkefajjal, amelynek egy-egy egyedéért 300 fontot (107 ezer forint) kérnek.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink