Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-04-04 16:45:00

Brutális vegyifegyver-támadás Szíriában: Az ENSZ BT összehívását sürgetik

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) sürgős összehívását kérte Franciaország a Szíriában elkövetett "nagyon súlyos újabb vegyifegyver-támadás" után - jelentette be kedden Jean-Marc Ayrault külügyminiszter.

Brutális vegyifegyver-támadás Szíriában: Az ENSZ BT összehívását sürgetik
Szíria (Fotó: Reuters)

"A vegyi fegyverek alkalmazása a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény elfogadhatatlan megsértése, és újabb bizonyítéka a szíriai népet évek óta sújtó barbárságnak" - olvasható a miniszter közleményében. Egyelőre nem tudni, elfogadják-e az állandó tag Franciaország javaslatát. Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok februárban határozattervezetet nyújtott be, amely szankciókkal sújtott volna szíriai kormányilletékeseket a hat éve tartó konfliktus során végrehajtott vegyifegyver-támadások miatt. A tervezetet a BT két másik állandó tagja, Oroszország és Kína megvétózta.

A szíriai ellenzék kedden azzal vádolta meg a damaszkuszi vezetést, hogy vegyifegyver-támadást hajtott végre a lázadók erősségének számító nyugat-szíriai Idlíb tartományban, amelyben legalább 58 ember meghalt és 170-en megsebesültek. A Han Sejhún településen végrehajtott légicsapás halottjai között legalább tizenegy gyermek van az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet szerint.

A következő Twitter-videó csak erős idegzetűeknek ajánlott:

Munzer Halíl, a tartomány egészségügyi vezetője szerint a harci gépek gáztámadást intéztek Han Sejhún ellen, a gáz feltehetően szarin és klórgáz volt. Halíl szerint a támadásnak legalább 300 sebesültje van. A polgári védelem szerint harci gépek később annak a kórháznak a közelében támadtak, ahol a gáztámadás sebesültjeit ápolják.

Orosz repülőgépek nem hajtottak végre kedden légitámadást az Idlíb tartománybeli Han Sejhúnnál - idézte az orosz védelmi minisztériumot a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség. A szíriai hadsereg tagadta, hogy a kormányerők vegyi fegyvert vetettek volna be, és a lázadók propagandájának nevezte az értesülést. Az al-Maszdar című lap katonai tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy

a szíriai légierő "terroristák" vegyifegyver-raktárára mért csapást az idlíbi településen.

A katonai illetékes ugyanakkor hozzáfűzte: a bombázást Szu-22-es típusú vadászbombázók hajtották végre, amelyek nem alkalmasak vegyi fegyverek hordozására. A damaszkuszi rezsim következetesen terroristának nevezi a fegyveres ellenzékéhez tartozó csoportokat.

Korábban az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) azzal vádolta meg a kormányerőket, hogy mérgesgáz-támadást hajtottak végre. A vizsgálat szerint a damaszkuszi kormány három klórgáz-, az Iszlám Állam terrorszervezet pedig egy mustárgáz-támadásért felelős. 2013 augusztusában a Damaszkusz melletti Gútában több száz polgári személy halt meg szaringáz-támadásban, a Nyugat Damaszkuszt vádolta a támadással.


szíria (fotó: reuters)Szíria (Fotó: Reuters)
A szíriai ellenzéket a genfi béketárgyalások legutóbbi, március végi fordulóján képviselő Mohammad Szabra az AFP francia hírügynökségnek kijelentette, hogy a "mérgesgáztámadás" megkérdőjelezi a rendszer és az ellenzék közötti tárgyalásokat. "Az ENSZ képtelen betartatni a határozatait, így a vegyi fegyverek használatának tilalmára vonatkozó 2118. határozatot" - tette hozzá. A 2013 szeptemberében elfogadott határozat kötelezte Szíriát teljes vegyifegyver-készlete megsemmisítésére az ENSZ és az OPCW felügyelete alatt. A Damaszkusz által bejelentett készlet legnagyobb részét - 1300 tonna mérgező anyagot - egy orosz-amerikai megállapodás révén megsemmisítésre elszállították az országból, Szíria pedig aláírta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt.

A nemzetközi politika elítéli a támadást

Az OPCW kedden bejelentette, hogy információkat gyűjt és elemez az Idlíb tartománybeli támadás ügyében. Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésén "embertelennek" nevezte a támadást, amely veszélyezteti a békefolyamatot. Erdogan hangsúlyozta, hogy a támadás meghiúsíthatja valamennyi, az "asztanai folyamat" keretében kifejtett rendezési erőfeszítést. A két elnök egyetértett abban, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket a december végén kihirdetett, de azóta is rendszeresen megsértett tűzszünet betartatása érdekében.


szíria (fotó: reuters)Szíria (Fotó: Reuters)


A török külügyminiszter kedden emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte az idlíbi támadást. A nyugat-törökországi Ispartából egy televíziós élő adásban megszólaló Mevlüt Cavusoglu kijelentette, hogy a feltételezett vegyifegyver-támadás meghiúsíthatja a kazah fővárosban orosz-török védnökséggel folyó szíriai béketárgyalásokon elindult folyamatot.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette: "megdöbbent és felháborodott" a keddi támadás áldozatairól készült felvételek láttán, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy távolítsanak el valamennyi vegyi fegyvert Szíriából. Boris Johnson brit külügyminiszter a Twitter mikroblog portálon "iszonyatosnak" nevezte a "vegyifegyver-támadásról" szóló jelentéseket, és szorgalmazta, hogy vonják felelősségre az elkövetőket.

Tovább emelkedett, a legfrissebb értesülések szerint legalább 100 halottra az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban végrehajtott feltételezett gáztámadás áldozatainak a száma - közölte kedden a Mentő- és Segélyszervezetek Szövetsége (UOSSM) elnevezésű, részben párizsi székhelyű nem kormányzati egészségügyi csoport.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink