Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-03-30 14:26:00

Koreai háborúval fenyegetőzött Phenjan

Az észak-koreai külügyminiszter-helyettes csütörtökön kijelentette: Phenjan az Egyesült Államokat fogja felelősnek tartani, ha háború tör ki a Koreai-félszigeten.

Koreai háborúval fenyegetőzött Phenjan
"Ha háború tör ki a Koreai-félszigeten, a teljes felelősség az Egyesült Államokat fogja terhelni, függetlenül attól, ki méri az első csapást" - hangsúlyozta Szin Hong Csol.

 A politikus egy külföldi diplomaták és újságírók részvételével tartott találkozón közölte, hogy a félsziget a háború szélére sodródott, mert a folyamatban lévő amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat egy olyan különleges manővert is magában foglal, amelynek célja végső soron az észak-koreai vezetés eltávolítása és az ország nukleáris- és rakétabázisainak megsemmisítése.   

Az észak-koreai hadsereg arra figyelmeztetett múlt héten, hogy "megelőző csapást fog mérni egy neki tetsző időpontban és módon", mert az amerikai hadsereg az észak-koreai vezetés lefejezését és az ország nukleáris létesítményeinek elpusztítását célzó "különleges műveletekkel" fenyegette meg nyíltan az országot.   

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn provokatívnak nevezte a phenjani figyelmeztetést, míg az észak-koreai külügyminiszter-helyettes válaszul leszögezte, hogy példátlan a folyamatban lévő dél-koreai-amerikai hadgyakorlat.

Hozzátette: Washington keményen igyekszik igazolni a katonai manőverek jogosságát, mondván, hogy azok átláthatóak, de ez az egész magyarázkodás az észak-koreai politikus szerint ostobaság.   

Észak-Korea az elmúlt évtizedek folyamán atomfegyvert fejlesztett ki, s öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Emiatt és az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak sorozatos megsértése miatt a nemzetközi közösségi újabb és újabb szankciókkal sújtotta a hadikommunista diktatúrát.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink