Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-03-29 14:38:00

Brexit: Így reagál a nemzetközi politika

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, ezzel pedig az Egyesült Királyság hivatalosan is elindult azon az úton, amelynek végén elhagyja az Európai Uniót. A nemzetközi politika folyamatosan reagál a történtekre.

Egységesen, konstruktív szellemben fognak fellépni az Európai Unióban maradó tagállamok az Egyesült Királyság kilépésének feltételeiről szóló tárgyalásokon - olvasható az Európai Tanács által kiadott szerdai nyilatkozatban.

A dokumentumot jóváhagyó "huszonhetek" sajnálatukat fejezték ki a britek távozása miatt, azonban leszögezték, hogy "készen állnak a most következő folyamatra", és reményüket fejezték ki, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is közeli partnere marad az uniónak. Hangsúlyozták: mindenekelőtt a bizonytalanság mérséklésére van szükség, amihez elsődleges fontosságú az állampolgárok jogainak biztosítása.

Tusk: a kárelhárításról fognak szólni a kiválási tárgyalások

A kárelhárításról fognak szólni az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalások, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagállamai által elszenvedett veszteségek minimalizálása - jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője bejelentette, pénteken javaslatot tesz azokra az iránymutatásokra, amelyek alapján Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyaló el fog eljárni a kiválási tárgyalások során.

donald tusk mutatja theresa may levelét (fotó: reuters)Donald Tusk mutatja Theresa May levelét (Fotó: Reuters)
Ezen iránymutatásokról az Egyesült Királyság távozása után is bennmaradó tagországok vezetőinek kell megegyezniük az április 29-i csúcstalálkozójukon. A bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Egyelőre még semmi nem változott az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamat megindításával, a kilépés pillanatáig érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei - hangsúlyozta Donald Tusk.

Azt kívánjuk, bárcsak ne lépne ki az Egyesült Királyság, de van egy pozitív oldala is a Brexitnek, mégpedig az, hogy "eltökéltebbé és egységesebbé" tette a "huszonheteket"

- jelentette ki az Európai Tanács elnöke. Hozzátette, ennek ellenére sem Brüsszelben, sem Londonban nincs értelme úgy tenni, mintha ez egy vidám nap lenne.

Merkel: Az EU fair és konstruktív tárgyalásokra törekszik

Az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy fair és konstruktív legyen a brit uniós tagság megszüntetésről (Brexit) rövidesen kezdődő tárgyalási folyamat - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben.

A kancellár a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában kiemelte: Theresa May-jel kedden telefonon folytatott megbeszélésén a brit kormányfő biztosította arról, hogy London is méltányos, és az együttműködés elvén alapuló tárgyalásokra törekszik.

Az Európai Unió "történelmileg egyedülálló sikertörténet", és ezen nem változtat, hogy elveszíti Nagy-Britanniát, egy "fontos és erős tagját" - szögezte le Angela Merkel.

A Brexit-tárgyalások első szakaszában a tagság megszüntetésének feltételeit kell kidologozni, utána pedig az EU és Nagy-Britannia jövőbeni viszonyrendszerét kell kialakítani. Az a legfőbb cél, hogy szoros partneri kapcsolat alakuljon ki, és az uniós tagság megszüntetése a lehető legkevésbé érintse a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárokat - mondta a német kancellár.

Német külügyminiszter: a huszonhetek jól felkészültek

Az Európai Unió 27 megmaradó tagállama jól felkészült a brit uniós tagság megszüntetésére (Brexit), és erős mandátummal ruházza fel az Európai Bizottságot a londoni vezetéssel hamarosan kezdődő tárgyalásokra - mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerdán Berlinben.


sigmar gabriel német külügyminiszterSigmar Gabriel német külügyminiszter
"Tudjuk, hogy mit akarunk, világos és alaposan kidolgozott tárgyalási pozíciónk van" - emelte ki a német diplomácia vezetője a brit távozási szándék hivatalos bejelentése után tett nyilatkozatában. Sigmar Gabriel hangsúlyozta:

a tárgyalásokat a brüsszeli bizottság részéről vezető Michel Barnier és csapata biztos lehet abban, hogy Németország "teljes erővel támogatja őket közös érdekeink érvényesítésében".

Hozzátette: jövő heti londoni bemutatkozó látogatásán is aláhúzza majd, hogy Berlin mindenben támogatja a Brexit-ügyi főtárgyalót és szakértőit a brit távozásról rövidesen kezdődő egyeztetéseken, amelyek sora "egyik félnek sem lesz könnyű".

Cseh külügyminiszter: A Brexit senkinek sem jó

Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból szerencsétlenség, amelynek az egyik fél számára sem lesz pozitív hozadéka - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerdán Prágában. A cseh diplomácia vezetője arra reagált, hogy London hivatalosan elindította az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot. Úgy vélekedett, hogy nem szabad Nagy-Britanniát ezért a lépéséért megbüntetni.

"Nem irigylem a briteket, de magunkat sem. Ez rossz számunkra, a csehek számára és Európa számára is. Ez nem fényes napja Európának, és mindezt szerencsétlenségnek tartom"

- nyilatkozott a miniszter a közszolgálati televízió hírcsatornájának (CT24) műsorában.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök leszögezte: kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a szigetországban dolgozó több tízezernyi cseh állampolgár jogait, munkahelyeit. Kiemelt feladatnak tartja azt is, hogy továbbra is fennmaradjon a cseh-brit gazdasági kapcsolatok elért színvonala, illetve folytatódjon az együttműködés. "Nagyon bonyolult tárgyalások állnak előttünk. Nem lehet kizárni, hogy a szabályok szerinti két év nem lesz elegendő a folyamat lezárásához" - vélekedett a cseh kormányfő.  

Az Európai Parlament és feltételei

Csak bizonyos feltételek teljesülése esetén hagyhatja majd jóvá az Európai Parlament (EP) az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről létrejövő esetleges egyezséget, és ezek egyike, hogy London addig nem kezd kereskedelmi tárgyalásokba harmadik országokkal, amíg le nem zárult a kiválási folyamat - figyelmeztetett szerdán Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója.

Sajtótájékoztatóján a képviselő ismertette az EP néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakciója által beterjesztett határozattervezet, amely tartalmazza azokat a feltételeket, amelynek majd meg kell felelnie a lehetséges egyezménynek ahhoz, hogy elfogadhassa az uniós parlament.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink