Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-03-17 07:09:00

Kiszivárgott a titkos forgatókönyv: Mi lesz Erzsébet királynő után?

A Guardian hosszú tényfeltáró cikkben közölte azt a részletes titkos forgatókönyvet, amely II. Erzsébet brit uralkodó halálának esetére készült.

Kiszivárgott a titkos forgatókönyv: Mi lesz Erzsébet királynő után?

A 65 éve uralkodó II. Erzsébet királynő köszöni szépen, jól van és egészséges. Viszont az élet rendje megköveteli, hogy a monarchia vezetése felkészüljön arra az esetre, ha elhunyna. A 90 éves Erzsébet halálára egy tikos forgatókönyv készült „London Híd Művelet” néven.

Álmából is felverik a miniszterelnököt

„London Bridge is down”

– ezt a mondatot fogják elmondani egy titkosított vonalon az éppen aktuális miniszterelnöknek, akit – ha kell – álmából is felvernek, neki kell elsőként értesülnie a halálesetről. A London-hídra tett utalás egy kódnyelv része, amiből a miniszterelnök azonnal tudni fogja, hogy Erzsébet királynő elhunyt. VI. György király halálakor is volt hasonló kódnyelv, az ő halál hírét a „Hyde Park Corner” kifejezéssel közölték.

Bár a világ számára hatalmas tragédia lesz II. Erzsébet halála, a szakértők úgy hiszik, nem lesz teljesen váratlan a brit uralkodó elköltözése. Találgatások szerint rövid ideig tartó betegségben fog meghalni a királynő, s az egészségi állapotának részleteiről folyamatosan tájékoztatni fogja a Buckingham palota a közvéleményt a királynő orvosi stábjától származó információkra hivatkozva.

Habár igyekeznek felkészíteni a társadalmat a közelgő eseményre, Erzsébet halálhírét a legnagyobb titokban kezelik. A miniszterelnök tájékoztatása után a külügyminisztert is azonnal tájékoztatják. (Diana hercegnő halálakor 1997-ben, Robin Cook 15 percen belül tájékoztatást kapott a kórházban elhunyt királyi családtagról.) A Külügyminisztériumi hivatal ezt követően tájékoztatja azt a 15 Egyesült Királyságon kívüli kormányt, ahol a Királynő az államfő. Ezt követően értesítik a Nemzetközösség további 36 nemzetét is a halálhírről.

diana halálhíréről a külügyminiszter 15 percen belül értesültDiana halálhíréről a külügyminiszter 15 percen belül értesült

Erzsébet haláláról elsőként a nagykövetek és a miniszterelnökök értesülne, de a hír pillanatokon belül elterjed majd a világsajtóban is.

Fekete nyakkendőt húznak a műsorvezetők

A forgatókönyv szerint az uralkodóház szakít eddigi gyakorlatával és a BBC eddigi monopóliumát megtörve a Press Association-t tájékoztatja először a halálhírről. A PA-tól ezt követően az összes sajtóorgánum értesülni fog Erzsébet haláláról. Ezzel egy időben a Buckingham palotánál egy gyászruhába öltözött szóvivő a kapuban sajtótájékoztatót tart, miközben egy egyoldalas sajtóközleményt a hivatalos honlapon is közzétesznek.

Miközben VI. György király halálakor a BBC öt órát várt a bejelentéssel, Erzsébet esetében jóval rövidebb időn belül tájékoztatni fogják a közvéleményt. A televíziós csatornák számára ki van ava egy dresszkód is erre az esetre, az éppen futó műsorokat megszakítják, a műsorvezetőknek pedig sötét ruhába, fekete öltönybe és fekete nyakkendőbe kell öltözniük a királynő halálhírének közlésekor.

A rádiók sugárzásánál ugyancsak műsorváltozás lép életbe.

A zenei blokkokat megszakítják a bejelentéskor, majd egy meghatározott struktúra szerint kizárólag úgynevezett „szomorú”, lassabb számokat játszanak a rádiók.

„Ha a Sabres of Paradise-tól meghallod a Haunted Dancehall című számot napközben a Radio 1-en, akkor jobban teszed, ha bekapcsolod a tévét” - nyilatkozta félig tréfálkozva a BBC producere, Chris Price.

A legtöbb brit sajtóorgánum már évek óta készül erre az eseményre, többen már előre kizárólagos szerződést kötöttek a királyi családhoz köthető szakértőkkel, hogy csak az ő csatornájukon közöljék az exkluzív információkat. A Guardiannél már előre be vannak készítve exkluzív tartalmak, a Times arról számolt be, hogy 11 napnyi anyaguk van betárazva erre az eshetőségre.

londoniak olvassák vi. györgy király halálának hírét 1952-benLondoniak olvassák VI. György király halálának hírét 1952-ben

Félmillió ember látogat el a koporsóhoz

A temetési ceremóniát több szempont is befolyásolja. Egyrészt felkészültek arra az eshetőségre, hogy Erzsébet királynőt külföldön éri a halál.

Ebben az esetben a királyi légierő különleges egysége hozza majd haza a brit uralkodó holttestét. Sokak szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a királynő a Balmoral-i rezidenciáján fog tartózkodni, amikor távozik az élők sorából, mivel az év három hónapjában itt pihen.

A királynő holttestét elsőként a Buckingham palotába szállítják majd, ahol díszőrség vigyáz a koporsóra. Az úgynevezett „D+4” napon, tehát a halálozást követő negyedik napon a koporsót átviszik a Westminster Hall-ba, ahol négy napon keresztül napi 23 órán keresztül szabadon látogatható lesz a koporsó.

VI. György halálakor összesen 305 ezer ember rótta le kegyeletét az uralkodó koporsójánál, sajtóbeszámolók szerint hosszú mérföldes sorok alakultak ki a bejáratnál. 

Becslések szerint Erzsébet királynő halálakor mintegy félmillió ember szándékozik majd megtekinteni a koporsót, így a szervezők már jó előre felkészültek a hatalmas embertömeg koordinálására.

vi, györgy király gyászmenetének élén ott volt cézár is, az uralkodó kedvenceVI, György király gyászmenetének élén ott volt Cézár is, az uralkodó kedvence

Corgik vezethetik a gyászmenetet

Erzsébet királynő halálát követően az országban 12 napos gyász veszi kezdetét. Több önkormányzatnál egyedi forgatókönyv van arra vonatkozóan, hogy ez esetben majd mi lesz a teendő. Sok városban gyászlobogót fognak felvonni és képernyőket helyeznek el a közterületeken, hogy a lakosok minden részletes információról azonnal értesüljenek.

Lehetőség szerint azonnal összehívják a parlament alsó és felső házát, akik a tradíció szerint órákon belül már üléseznek is.

Az előzetes találgatások szerint a futball mérkőzéseket nem fogják törölni, de a szurkolókat méltóságteljes viselkedésre szólítják majd fel, valamint arra, hogy csendben hallgassák végig a nemzeti himnuszt.

VI. György 1952-es halálakor a rögbi és a jéghoki mérkőzéseket elhalasztották.

Szintén feltételezés, de megvan az esély arra is, hogy Justin Welby anglikán érsek mellett a királynő kedvencei, két corgi is vezetheti azt a gyászmenetet, amelyen közel egymillió ember is részt vehet. Erzsébet apjának halálakor Cézár, az uralkodó fox terrierje vezette a menetet.

Ugyancsak kérdés még, hogy hova temetik Erzsébet királynőt. Több opció is lehetséges, ezek között szerepel Balmoral és Sandrigham, de a legvalószínűbb az, hogy édesapja mellé temetik a Windsor-i kastélynál.

A kiszivárogtatott forgatókönyv sok kérdést nyitva hagy, miután bizonyos dolgokról az új uralkodónak, III. Károly királynak kell döntenie.

a következő uralkodót úgy fogják hívni, hogy iii. károlyA következő uralkodót úgy fogják hívni, hogy III. Károly

III. Károly az új király

A királyi családban az első trónörökös Károly walesi herceg, akinél többet trónörökös még nem várt az utódlásra. Erzsébet királynő 1952-ben került trónra, már 65 éve vezeti a brit királyságot.

III. Károly király trónra kerülését Erzsébet halálának másnapján 11 órakor jelentik be, majd az új uralkodó a hagyomány szerint meglátogatja az Egyesült Királyság országait, hogy bejelentse regnálásának kezdetét. Egy ceremónia keretében a Szent Jakab palotában ünnepélyes eskütétel is történik.

Erzsébet királynő halálával több változás is életbe lép majd. Ezek közül a legjelentősebb politikai változás, hogy elméletben megszűnik a Nemzetközösség uralmi címe, mivel az nem öröklődik. Ez többek között azért is jelent fordulatot, mert például Ausztráliában már évek óta szorgalmazzák azt, hogy az ország térjen át köztársaság államformára.

A mindennapokban is hatalmas változások történnek majd.

Át kell fogalmazni például a nemzeti himnusz szövegét, valamint ki kell cserélni a bélyegeket és a bankjegyeken szereplő arcképeket is.

Károly királlyá válásával Vilmosból Wales hercege, Katalinból pedig Wales hercegnéje lesz.

A Buckingham palota nem kívánta kommentálni a Guardian London Bridge nevezetű forgatókönyvére vonatkozó állításait.

atv.hu / Guardian

Ajánlom

További külföldi híreink