Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-02-22 15:46:00

Ankara: Nincs szükség Washington szövetségeseire az IÁ elleni harcban

Nem helyes az az amerikai érvelés, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia nélkülözhetetlen az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcban - jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján Ankarában.

Ankara: Nincs szükség Washington szövetségeseire az IÁ elleni harcban
Kurd milíciák Szíriában (Fotó: Reuters)

Hangoztatta: az Egyesült Államok segítségének köszönhető az YPG jelenlegi területi fennhatósága Észak-Szíriában. Emlékeztetett: még mindig vannak YPG-fegyveresek az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs városában, jóllehet Ankara korábban felszólította a Washingtonnal szövetséges kurd erőket, vonuljanak vissza a folyó keleti partjára. Kalin hozzátette, hogy Törökország tovább folytatja konzultációit az Egyesült Államokkal a szíriai kurd milíciával kapcsolatban.

Kalin kiemelte: előkészületeket tesznek abból a célból, hogy a török és az amerikai elnök a májusi NATO-csúcs előtt találkozhasson egymással. Ankara a főként arabokból és türkménekből álló, lázadó Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH) támogatja az Eufráteszi Pajzs fedőnevű szíriai hadművelet keretében.

A beavatkozás egyik nem titkolt célja az, hogy megakadályozza az YPG-t a török határ menti területek egyesítésében.

A török elnöki szóvivő hangsúlyozta: az észak-szíriai el-Báb város teljes ellenőrzéséért továbbra is zajló felszabadító hadművelet fontos az IÁ fellegvára, Rakka tervezett ostroma szempontjából is. Kalin felhívta a figyelmet: Ankara lépéseket vár az Európai Uniótól a török állampolgárok schengeni vízummentességének ügyében és

arra kéri Brüsszelt, hogy álljon határozottabban Törökország oldalán a terrorizmussal szembeni küzdelemben.

Az etnikailag megosztott Ciprus újraegyesítését célzó békefolyamattal kapcsolatban az elnöki szóvivő jelezte: negatív hatása lesz a jövőbeni tárgyalásokra annak, hogy a nicosiai parlament törvénybe iktatta, a görög ciprióta iskolák emlékezzenek meg az 1950 januárjában tartott népszavazásról, amelyen a ciprusi görögök tömegesen a sziget Görögországhoz csatolása mellett voksoltak. Kalin reményét fejezte ki, hogy a görög fél visszalép a döntéstől. A parlamenti döntés következtében a török fél lemondta a ciprusi vezetők csütörtökre tervezett következő megbeszélését.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink