Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-02-19 16:52:00

"2017 lesz az éve annak, hogy a fenékbe billentjük Oroszországot"

Donald Trumpnak felelősségre kellene vonnia Oroszországot a tavalyi amerikai elnökválasztás befolyásolásáért - hangsúlyozta Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor a müncheni biztonságpolitikai konferencián vasárnap.

"2017 lesz az éve annak, hogy a kongresszus fenékbe billenti Oroszországot"

- mondta Graham. "Megígérem a teremben ülőknek, hogy az amerikai törvényhozás alapos és beható vizsgálatot indít annak meghatározásáért, hogy mit tett Oroszország választásaink aláásásáért, így felkészültebbek lehetnek, ha önök kerülnének sorra" - tette hozzá a politikus arra utalva, hogy 2017-ben Franciaországban elnökválasztást, Németországban pedig parlamenti választásokat tartanak.

lindsey grahamLindsey Graham

Graham emellett jelezte: újabb szankciókezdeményezést terjeszt be Oroszországgal szemben.

"Az a célom, hogy letegyem azt Donald Trump amerikai elnök asztalára, és remélem, hogy támogatni fogja az ötletet, hiszen ő a szabad világ vezetője, és együtt kellene működnie velünk Oroszország megbüntetésében" - fűzte hozzá.

Amerikai hírszerzők szerint Moszkva megpróbálta befolyásolni az elnökválasztás kimenetelét a Demokrata Párt elektronikus levelezésének közzétételével és a közösségi médián keresztüli véleményformálással. 

Graham elmondta, a legnagyobb baja Trumppal az, hogy az elnök eddig egy szóval sem jelezte: felelősségre vonja Oroszországot tettéért. A müncheni konferencián nem ezek voltak az első bíráló szavak a Trumpot indító párt tagjainak szájából. Pénteken John McCain arizonai republikánus szenátor felhívta a figyelmet rá, hogy az elnök gyakran ellentmond saját állításainak.

Emiatt "néhányan megtanultunk inkább arra figyelni, amit tesz, ahelyett, amit mond" - tette hozzá.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink