Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-02-17 14:43:00

Washington arra kéri Pekinget, hogy intse józanságra Észak-Koreát

Az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken arra kérte kínai kollégáját, hogy Peking minden tőle telhető módon intse józanságra Észak-Koreát, zabolázza meg Phenjan destabilizáló magatartását, amelynek legutóbbi megnyilvánulása a vasárnapi ballisztikusrakéta-kísérlet.

Washington arra kéri Pekinget, hogy intse józanságra Észak-Koreát
Rex Tillerson és Vang Ji (Fotó: Reuters)

Rex Tillerson és Vang Ji Bonnban, a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait, valamint az Európai Uniót tömörítő, úgynevezett G20-országok külügyminiszteri tanácskozásának alkalmával tartott kétoldalú megbeszélést. Az egyeztetésekről Tillerson szóvivője, Mark Toner tájékoztatta a sajtót.

"Tillerson rámutatott arra is, hogy egyre erőteljesebb fenyegetést jelentenek Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjai"

- mondta a szóvivő hozzátéve: a két külügyminiszter megvitatta annak szükségességét is, hogy megfelelő fórumot hozzanak létre kereskedelmi és beruházási ügyek tárgyalására.

Ez volt Tillerson és Vang első találkozása az amerikai külügyminiszter hivatalba lépése óta. A megbeszélésre aztán került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök a múlt héten telefonbeszélgetésben megerősítette Hszi Csin-ping kínai elnöknek:

Washington Tajvant továbbra is Kína részének tekinti.

Emlékezetes, hogy Peking határozottan sérelmezte, hogy Trump december elején fogadta a tajvani elnök telefonhívását, amivel több évtizedes diplomáciai protokollt rúgott fel, és amivel azt a gyanút kelthette Kínában, hogy Washington esetleg megkérdőjelezi az "egy Kína" politikát: Tajvanra a jövőben önálló államként tekint, nem pedig Kína szakadár tartományaként.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink