Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-02-17 19:05:00

Trump miatt aggódnak a G20-ak

A G20-ak külügyminiszterei az Egyesült Államok elszigetelődésének veszélyére figyelmeztették Donald Trump amerikai elnököt pénteken kétnapos bonni tanácskozásuk záródokumentumában.

Trump miatt aggódnak a G20-ak
A G20-as csúcstalálkozó (Fotó: Reuters)

"Együttműködnünk kell, nem pedig elszigetelődnünk egymástól" - mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a konferencia végén.

A húsz fejlett ország külügyi vezetői között új szereplőként mutatkozott be Rex Tillerson, az Egyesült Államok új külügyminisztere. Bár a tanácskozáson sok szó esett olyan általános válsággócokról, mint a szíriai polgárháború, vagy a kelet-ukrajnai helyzet, a dpa német hírügynökség szerint Tillerson a Fehér Házba valószínűleg azzal az üzenettel tér vissza, hogy

Washington szövetségeseit aggasztja az Egyesült Államok elszigetelődésének veszélye, amitTrump "Amerika az első" jelmondatú politikája fémjelez.

A tanácskozás után közös sajtótájékoztatót tartott a házigazda Sigmar  Gabriel Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel. Mindketten értésre adták, hogy nem valószínű áttörés a Szíriáról szóló jövő heti genfi béketárgyalásokon, alaptalan vérmes reményeket fűzni a megbeszélésekhez, majd pedig felszólították Oroszországot arra, hogy építően vegyen részt az erőfeszítésekben, amely célja véget vetni a szíriai háborúnak. "Oroszországnak és Iránnak fel kell szólítania a szíriai kormányt, hogy ne tekintsen minden ellenzéki erőt terroristának" - mondta a francia külügyminiszter.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink