Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-02-17 18:53:00

Testvérgyilkosság: Észak-Korea elutasítja a boncolás eredményét

Phenjan "határozottan el fogja utasítani" a héten Malajziában elhunyt észak-koreai állampolgár boncolásáról készült jegyzőkönyvet - jelentette be pénteken a kommunista állam Kuala Lumpur-i nagykövete, aki nem nevezte meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feltehetőleg gyilkosság áldozatává vált féltestvérét.

A diplomata mindazonáltal követelte a holttest azonnali kiadatását. "A malajziai fél kierőszakolta a boncolást az engedélyünk és megfigyelőink nélkül, ezért határozottan el fogjuk utasítani az egyoldalúan - részvételünk nélkül - végrehajtott boncolás eredményét" - jelentette be Kang Csol észak-koreai nagykövet a sajtónak felolvasott közleményében a kórház előtt, amelyben Nam holttestét őrzik.

A diplomata közleményében nem utalt a Malajziában elhunyt észak-koreai személyazonosságára.

A malajziai sajtó arról számolt be korábban, hogy Kim Dzsong Namot, az észak-koreai vezető féltestvérét hétfőn mérgezte meg két nő a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren. Boncolását a malajziai fővárosban végezték.

A dél-koreai TV Csoszun szerint a hatóságok a dél-koreai társszervektől kapott ujjlenyomati adatok alapján azonosították Kim Dzsong Namot, amit a szöuli kormány képviselői is megerősítettek. Az azonosításnál az okozott kisebb zavart, hogy a férfi Kim Csol névre szóló észak-koreai útlevéllel utazott, amelyben nem Kim Dzsong Nam születési adatai szerepeltek. Korábban a sajtó azt írta, hogy

a malajziai igazságügyi orvosszakértők egyelőre nem állapították meg a halál okát, dél-koreai tisztségviselők szerint ugyanakkor mérgezés történt.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy Kim Dzsong Nam politikai gyilkosság áldozata lett. A totális állami ellenőrzés alatt álló észak-koreai sajtó mindeddig hallgatott Kim Dzsong Un féltestvérének haláláról.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink