Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-02-16 21:54:00

Az olimpiai érmek visszaszolgáltatását követeli az orosz szövetség

Az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) felszólította a 2008-as és a 2012-es olimpiákon doppinggal lebukott sportolóit, hogy szolgáltassák vissza a Pekingben és Londonban szerzett érmeiket.

Az olimpiai érmek visszaszolgáltatását követeli az orosz szövetség

A nyári ötkarikás játékokon levett mintákat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) újraelemeztette, és az új technikával elvégzett analízis azt mutatta ki, hogy 23 orosz atléta nyúlt meg nem engedett eszközhöz, megsértve a doppingelőírásokat.    

A VFLA csütörtöki bejelentése szerint az érintettek közül eddig csupán a futó Anton Kokorin szolgáltatta vissza bronzérmét, amelyet a 2008-as olimpián a 4x400 méteres férfiváltó tagjaként szerzett. A VFLA Kokorin példájának követésére szólította fel a többi doppingvétkest, figyelmeztetve, ha nem adják vissza a NOB-nak medáljaikat, annak következményei lesznek.    

Az orosz szövetség szerint egyfelől veszélybe kerülhet a VFLA tagsága a nemzetközi szövetségben, emellett az érmeiket jogtalanul megtartók kikerülnek a válogatottból, és nemcsak a külföldi, hanem az oroszországi atlétikai viadalokon sem állhatnak rajthoz.    

Az ARD német televíziónak az államilag támogatott orosz doppingolást leleplező kép- és hangfelvételei nyomán 2014-ben kirobbant botrány következményeként a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tanácsa tavaly júniusban úgy döntött, érvényben hagyja az orosz sportági szövetség 2015 novemberében életbe léptetett eltiltását. Így - egy Rióra külföldön készült sportoló kivételével - nem vehetett részt orosz atléta az elmúlt nyári olimpián.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink