Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-02-03 15:19:00

"Okoskerítés" - India is követi Trump példáját

Az indiai kormány bejelentette pénteken, hogy a hatóságok hamarosan "okoskerítést" állítanak fel a 3323 kilométer hosszú indiai-pakisztáni határ mentén.

"Okoskerítés" - India is követi Trump példáját
Az indiai-pakisztáni határ (Fotó: Reuters)

Kiren Ridzsidzsu, az indiai parlament alsóházának belügyekért felelős tisztségviselője elmondta, hogy az "okoskerítés" tesztelése végső szakaszban van. A politikus továbbá elmondta, hogy India minden szárazföldi határánál tervezi a kerítés felállítását, de a pakisztáni határvonal védelme elsőbbséget élvez.

A többszintű biztonsági gyűrűt tartalmazó kerítés azonnali riasztást küld a határnál állomásozó erőknek egy illegális határátlépési kísérlet esetén.

Újdelhi azt tervezi, hogy 2018 decemberére elkészül a kerítés felállításával az indiai-pakisztáni határ teljes vonalán.

Az indiai-pakisztáni határ a vitatott hovatartozású kasmíri régiót osztja meg a két ország között. A túlnyomó többségében muzulmánok lakta Kasmírt felosztották a többségében hinduk lakta India és a zömmel muzulmán lakosságú Pakisztán között, de mindkét ország Kasmír egészét magának követeli. A két ország 1947, vagyis India függetlenné válása és Pakisztán megalakulása óta három háborút vívott egymással, ebből kettőt Kasmírért.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink