Nagyvilág

Több százezren tüntettek Trump ellen- frissül

Donald Trump a demokrácia működéseként értékelte a szombati "nők menete" tüntetéssorozatot
január. 22. vasárnap 19:57

A  demokrácia működéseként értékelte Donald Trump az Egyesült Államokban  szombaton  tartott "nők menete" tüntetéssorozatot. Az elnök  vasárnap Twitter-üzenetekben reagált  az előző napi, világszerte több mint egymillió embert megmozgató tiltakozó megmozdulásokra. 

Első bejegyzésében az elnök  szarkasztikusan megjegyezte: "azzal a benyomással néztem a tüntetéseket, hogy éppen most volt egy választás. Ezek az emberek miért nem szavaztak? A celebek károsak". 

Az ezt követő üzenetben  már másként  fogalmazott. "A békés tüntetések demokráciánk egyik próbáját jelentik. Akkor is, ha nem mindig értek egyet, elismerem az emberek jogát véleményük kifejezésére" - írta második Twitter-bejegyzésében az új amerikai elnök. 

A különböző nőjogi szervezetek és csoportok által szervezett megmozdulásra szombaton  az Egyesült Államok több szövetségi államából érkeztek résztvevők az amerikai fővárosba. A tüntetők  a Capitolium előtti hosszú téren, a Mallon gyülekeztek, sokan Hillary Clinton vesztes demokrata elnökjelöltet támogató táblákat tartottak a kezükben, mások Trump-ellenes jelszavakat skandáltak, de a legtöbben az abortusz jogának megtartása mellett síkraszálló táblákat emeltek a magasba. Akadtak olyanok is, akik a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról beszéltek amerikai televíziós tudósítóknak. A sokféle céllal érkező tüntetőket egyetlen dolog tartotta össze:, mégpedig  a Trump-ellenesség.     

Egy harmadik, ugyancsak  vasárnapi Twitter-üzenetben Trump kiemelte a beiktatás  televíziós nézettségét. "31 milió ember nézte a beiktatást, 11 millióval többen, mint négy évvel ezelőtt" - írta.           

A Nielsen közvéleménykutató szombati közlése szerint 30.6 millió amerikai követte a televíziós képenyők előtt a beiktatási ceremóniát, többen, mint 2013-ban Barack Obama második beiktatását. Akkor 20.6 millióan  figyelték az ünnepségeket.  Obama első beiktatásakor a felmérések 38 millió nézőről számolak be. A rekordot Ronald Reagan tartja, akinek első elnöki beiktatását 42 millióan követték a tévéképernyők  előtt.

Sanders: mulattató volt, hogy Trump a beiktatási beszédben a mögötte ülő elitet támadta
január. 22. vasárnap 19:56

Bernie Sanders, aki Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott választási küzdelemben, a CBS televízió "Szemben a nemzettel" című vasárnap délelőtti televíziós vitaműsorában fejtette ki véleményét Trump beiktatási beszédéről. 

A szenátor nem mulasztotta el megjegyezni azt sem, hogy a Donald Trump mögötti VIP-szektorban csupa milliárdos ült. Hangsúlyozta, hogy a beiktatáson az ország néhány legbefolyásosabb személyisége vett részt, s hozzátette, hogy ők az elmút-tíz-húsz évben csak tovább gyarapították a vagyonukat, miközben a középosztály  "összezsugorodott".


"Mulatságosnak találom, hogy támadod az elitet, miközben ez az elit a hátad mögött ül"

- szögezte le Bernie Sanders. 

A vermonti szenátor kitért az egészségbiztosítás ügyére is. Hangsúlyozta, hogy ha Trump elnök komolyan kiállna a dolgozó családokért, akkor "nem dobná ki húszmilliónyi dolgozó ember egészségbiztosítását" és nem csökkentené az idősek és a szegények orvosi ellátását segítő két program (a Medicare és a Medicaid) költségvetését sem. "A legjobb, amit Trump úr tehetne, hogy még ma Twitter-üzenetet ír és ebben megnyugtatja az amerikai népet, hogy amikor a kampányban ígéretet tett, hogy nem nyúl hozzá a Medicare és a Medicaid-programokhoz, akkor nem hazudott" - fogalmazott Sanders. 

Bernie Sanders

Donald Trump a választási kampányban az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény visszavonását ígérte, s a beiktatása utáni első cselekedete, pénteken este, az volt, hogy elnöki rendeletben könnyített az Obamacare eddigi szabályain,  és megígérte a törvény mielőbbi viszavonását és új törvény elfogadását.

atv.hu/MTI

Ukrajna katonai támogatásának folytatására szólították fel Trumpot
január. 22. vasárnap 17:04

Ukrajna politikai és katonai támogatásának folytatására szólította fel Donald Trump beiktatott új amerikai elnököt vasárnap Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter.

A tárca vezetője az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva annak fontosságára hívta fel az Egyesült Államok új elnökének a figyelmét, hogy továbbra is fenn kell tartani az Oroszországgal szembeni szankciókat. Trump nemrég a The Times brit lapnak adott interjújában utalást tett arra, hogy ha Vlagyimir 

Putyin orosz elnök hajlandó a nukleáris fegyverzet jelentős csökkentésére, akkor felül lehet vizsgálni az Oroszország elleni szankciókat. 

A büntető intézkedéséket a védelmi miniszter az egyik legfontosabb eszköznek nevezte arra, hogy Putyint megfékezzék a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus további élezésében. 

Poltorak hozzáfűzte, hogy a szankciók feloldása "veszélye jelzés" lenne Oroszországnak és minden olyan államnak, amely megsérti a nemzetközi jogokat, ami akár "világméretű káoszba" torkollhat. Nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy Oroszország újabb területeket készül megszállni Ukrajnában, továbbá támadást indíthat valamelyik NATO-tagállam ellen is.  

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Kijev 18 államtól kap segítséget, főként haditechnikai eszközök és katonák felkészítésének formájában. Ezen államok közül 2014 óta a legnagyobb segítséget az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától, Kanadától és Litvániától kapta. Megjegyezte, hogy lőfegyvereket és hozzájuk való lőszereket csak Litvániától kapott Ukrajna. 

Washintontól viszont eddig több mint 1,3 milliárd dollár értékű támogatást kapott egyrészt védelmi célú, halált nem okozó haditechnikai eszközökben, másrészt katonák kiképzésében.  

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna számára életbevágó az amerikai segítség, különösen ami a katonák felkészítését érinti. 

"Sajnos, nem tudjuk befolyásolni Trump döntését a segítségnyújtás folytatásában" - mondta a miniszter hozzátéve, hogy Ukrajna mindazonáltal a végsőkig fogja védeni magát. 

"Biztos vagyok abban, hogy Putyinnak és fegyveres erejének nem lesz könnyű sétája Ukrajna területén" - hangoztatta Poltorak. 

A védelmi tárca vezetője ugyanakkor leszögezte, hogy álláspontja szerint a Donyec-medencei válságnak csakis politikai, diplomáciai eszközökkel lehet véget venni. Hangsúlyozta viszont, hogy ez csak akkor lehetséges, ha Ukrajna erős hadsereggel rendelkezik.

Francia lapok: Megosztó beszéd volt
január. 22. vasárnap 14:14

A hétvégi francia lapok szerint Donald Trump új amerikai elnök beiktatási beszédében elsősorban a saját választóihoz beszélt, és nem is próbált meg összefogást hirdetni.

A balliberális Le Monde szerint "Donald Trump szerepet váltott, de továbbra is kampányol". A "különösen durva kampány és barokkos hatalomátadás után az új amerikai elnöknek alkalma lett volna összefogást hirdetnie, ő azonban továbbra is a választók azon 46 százalékához beszélt, akik megválasztották" - vélte a lap. A Le Monde arra is felhívta a figyelmet, hogy Donald Trump protekcionista beszédet tartott, ami korábban összeegyeztethetetlen lett volna nemcsak a leköszönt demokrata adminisztrációval, hanem a hagyományos republikánus nézetekkel is.  

A konzervatív Le Figaro szerint Donald Trump "harcot és forradalmat" hirdetett azzal, hogy a hatalmat a népnek kívánja visszaadni. A fővárosi Le Parisien is úgy vélte, hogy az új amerikai elnök "háborús hangvételű" harcias beszédet tartott, "populista hangnemben". A lap azt is kiemelte, hogy az új amerikai elnök "agresszivitása egyszerre erős és védelmező".  

A baloldali Libération arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok 45. elnöknek beiktatási beszéde "a kampánynyilatkozatokkal egyenes irányú volt" és a történelemkönyvekben úgy szerepel majd, mint az "az Egyesült Államok történelmének legkevésbé összefogó" beszéde.

Merkel: fontosak a közös szabályok és értékek
január. 22. vasárnap 12:13

A közös szabályok és értékek jelentőségét hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szombaton Donald Trump amerikai elnök beiktatási beszédével kapcsolatban. A kancellár egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Egyesült Államok 45. elnöke a beiktatási beszédében is "világossá tette meggyőződéseit", amelyekhez német részről két megjegyzést lehet fűzni.

Az egyik az, hogy "mindenkinek az a legjobb", ha az együttműködés "közös szabályokon és közös értékeken alapul" a gazdaság és a kereskedelem nemzetközi rendszerében, és ha a védelem területén és a szövetségesi viszonyokban mindenki teljesíti hozzájárulását.A másik pedig az, hogy "a transzatlanti viszony nem lesz kevésbé fontos a következő években, mint a múltban" - mondta a német kancellár.

Hozzátette, hogy nézeteltérés esetén úgy lehet a legjobban kialakítani a kompromisszumokat, ha a párbeszéd a kölcsönös tiszteleten alapul. Németország ehhez kíván hozzájárulni a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport soros elnökeként végzett munkájával - tette hozzá Angela Merkel.

Trump tanácsadói is részt vettek a magyar nagykövetség ünnepségén
január. 22. vasárnap 10:43

Donald Trump amerikai elnök tanácsadói is részt vettek szombaton a magyar nagykövetség Trump beiktatása alkalmából rendezett ünnepségén. A washingtoni magyar nagykövetség - csakúgy, mint például az Egyesült Királyság, Franciaország vagy Kuvait diplomáciai képviselete - a nagykövetség új épületében - ünnepséget és Ádám György zongoraművész részvételével koncertet rendezett Donald Trump beiktatása alkalmából. A rendezvényen befolyásos republikánus politikusok jelentek meg és mondtak rövid beszédet. Jelen volt és beszédet mondott - mások mellett - Mike Coffman, coloradói képviselő, a törvényhozás magyar-amerikai lobbicsoportjának prominens tagja, Steve King, iowai képviselő, a kaliforniai Devin Nunes, a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és Donald Trump hatalomátadást bonyolító csapatának alenöke, vagy Marsha Blackburn, Tennessee képviselőnője, aki szintén a hatalomátadást bonyolító csapat alelnöke volt. Több politikus pedig - így például Mike Pompeo, a CIA várható vezetője, vagy a floridai Dennis Ross - a munkatársával képviseltette magát a rendezvényen. Magyar részről Megyesy Jenő, Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója, Perényi Zsigmond a miniszterelnöki hivatal helyettes államtitkára, Kumin Ferenc New York-i főkonzul és az éppen Washingtonban tartózkodó magyar parlamenti küldöttség tagjai, Mesterházy Attila, Firtl Mátyás, Szakács László és Velez Árpád vett részt.

Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete hangsúlyozta: a rendezvénnyel, illetve az új elnök beiktatásával végleg lezárható az a korszak, amelyben Magyarországnak a magyar-amerikai kapcsolatokban "fantomok ellen" kellett küzdenie. A szombati rendezvénnyel - tette hozzá a nagykövet - "Magyarország megerősítette helyét az új amerikai republikánus kormányzat geostratégiai térképén".

Az új védelmi miniszter már meg is kezdte munkát
január. 22. vasárnap 7:29

James Mattis, az Egyesült Államok új védelmi minisztere szombaton már meg is kezdte a munkát: a napot a Pentagonban egyeztetésekkel töltötte. James Mattis, nyugalmazott tábornok jelölését pénteken délután hagyta jóvá a szenátus, este Donald Trump elnök aláírta a kinevezését és a tábornok szombaton délben megjelent a Pentagonban, első ízben miniszterként. Régi barátja és kollégája, Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője fogadta. Mattis és Dunford korábban együtt szolgált a tengerészgyalogságnál, és sajtóhírek szerint kifejezetten baráti a viszony közöttük.

Az új védelmi miniszter szűk körű tanácskozást tartott, amelyen Dunford tábornok mellett részt vett Robert O. Work miniszterhelyettes és Paul Selva, a légierő tábornoka, aki egyben a vezérkari főnökök egyesített bizottságának alelnöke is. A megbeszélésről nem adtak ki közleményt. James Mattis még pénteken este, közvetlenül azt követően, hogy Trump elnök aláírta a kinevezését, feljegyzést küldött a védelmi minisztérium munkatársainak, s ebben hangsúlyozta: mind a minisztérium, mind a hírszerzés munkatársai "őrzői és védelmezői nemzetünknek". A feljegyzés üzenete összhangban áll James Mattis korábbi nyilatkozataival, szemben Donald Trump korábbi, a hírszerzést erősen bíráló megnyilvánulásaival.

A CIA leköszönő igazgatója, "dühös" Donald Trumpra
január. 22. vasárnap 7:19

A CIA leköszönő igazgatója - szavai szerint - "mélységesen szomorú és dühös" Donald Trump elnökre azért, amit látogatásakor mondott. John Brennan szóvivője útján nyilvánosságra hozott közleményében kifejtette: "Donald Trumpnak nagyon szégyellnie kellene magát". Szerinte ugyanis Trumpelnök túl sokat beszélt önmagáról és túlságosan is magasztalta magát. Donald Trump - aki Mike Pence alelnökkel együtt tett látogatást a CIA Virginia állambeli Langleyben lévő központjában szombaton - látogatásakor elöljáróban támogatásáról biztosította a CIA munkatársait. Ezt követően hosszasan azt fejtegette, hogy hányan voltak a pénteki beiktatási ünnepségen, miképpen számolt be erről "a tisztességtelen média", amely szerinte a valósnál kevesebb jelenlévőről tudósított.

A hírszerzőknek hangsúlyozta, hogy "ezer százalékig mögöttetek állok". Majd hozzátette: "annak oka, hogy éppen ide látogattam először az az, hogy háborúban állok a médiával. A földkerekség legtisztességtelenebb emberei között vannak. Igaz? És valamiképpen azt a benyomást keltették, mintha nekem vitám lenne a hírszerzői közösséggel".

Trump gyors vizitjét egyes elemzők azzal magyarázták, hogy az elnök feladatai között elsőként szerette volna helyreállítani a hírszerzés és közte lévő rossz viszonyt.

Steinmeier: végleg véget ért a huszadik század régi világa
január. 22. vasárnap 3:35

Donald Trump amerikai elnök beiktatásával végleg véget ért a huszadik század régi világa - írta a német Bild am Sonntag című lap vasárnapi számában megjelent cikkében Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Steinmeier, akit valószínűleg hamarosan köztársasági elnökké választanak, úgy véli: a világnak zavaros időkre kell felkészülnie. "Hogy a holnap világa hogy fog kinézni, az még nem dőlt el, teljesen nyitott" - írta a német diplomácia szociáldemokrata vezetője.

Steinmeier szerint jelenleg a globális rendezetlenség új korszakában vagyunk, s ezért sok forog kockán. A német külügyminiszter világossá tette, hogy Berlin párbeszédre fog törekedni az új amerikai kormányzattal.

Trump Theresa Mayt fogadja elsőként
január. 22. vasárnap 0:36

Theresa May brit kormányfő lesz az első külföldi állami vezető, akit Donald Trump amerikai elnök fogadni fog - jelentette be Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője. Spicer szavai alapján nem derült ki világosan, de a két politikus csütörtökön vagy pénteken találkozik majd Washingtonban.

A szóvivő azt is közölte, hogy Trump január 31-én találkozik majd Enrico Pena Nieto mexikói elnökkel, akivel kereskedelmi, bevándorlási és biztonsági kérdésekről egyeztetnek. Az amerikai elnök a választási kampányban azt ígérte: falat emel az amerikai-mexikói határ teljes hosszában, és újratárgyalja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), melynek Mexikó is részese. Emellett büntetővámmal fenyegette meg az autóikat Mexikóban gyártó autógyárakat, s az illegális, mexikói bevándorlók kitoloncolását ígérte. Pena Nieto szombaton telefonon beszélt az amerikai elnökkel, s mint a mexikói elnöki hivatal közölte: "nyitott párbeszédet" ajánlott az új amerikai kormányzatnak, amely mindkét országnak hasznára válik, s tiszteletben tartja mindkét ország szuverenitását.