Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-01-11 17:37:00

Trump sajtótájékoztatón reagált: "Hatalmas szégyenfolt"

Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke minden idők legnagyobb munkahelyteremtőjének nevezte magát, s úgy vélte, hogy ha Putyin orosz elnök kedveli őt, akkor az nem teher, hanem előny is lehet. Szerdai sajtótájékoztatóján Trump bejelentette azt is, hogy két fiának adja át vállalatbirodalmát.

Trump sajtótájékoztatón reagált: "Hatalmas szégyenfolt"
Donald Trump a sajtótájékoztatón. (Fotó: Reuters)

Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni ezeket a megalapozatlan állításokat - mondta Trump New York-i sajtótájékoztatóján. "Hatalmas szégyenfoltot" hagy a hírszerzési ügynökségeken, ha valóban ők szivárogtatták ki a jelentést - jelentette ki.

Trump arról is beszélt, hogy véleménye szerint Oroszország állt az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött. Leszögezte:

a Demokrata Párt vezető testületét, az Országos Bizottságot valóban számítógépes támadások érhették, de ennek oka a gyenge számítógépes védelem volt.

A Republikánus Párt számítógépes rendszerébe viszont nem tudtak behatolni a hackerek - állapította meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy ő például a hackertámadások nyomán tudta meg, hogy Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje előre megkapta az elnökjelölti viták kérdéseit.

Az Egyesült Államok ellen "mindenki" követ el hackertámadásokat, egyebek mellett Oroszország és Kína is - állította Trump a sajtótájékoztatóján. A megválasztott amerikai elnök közölte, hogy a hírszerzés 90 napon belül jelentést fog neki készíteni arról, milyen módon tudja az Egyesült Államok leállítani ezeket a támadásokat. Arra az újságírói kérdésre, hogy bízik-e az amerikai hírszerző ügynökségekben, Donald Trump leszögezte: ezek az ügynökségek létfontosságú szerepet töltenek be.

fotó: reutersFotó: Reuters
Hangsúlyozta: bár előny lehet, hogy Vlagyimir Putyin állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálnia a hangot Moszkvával. Trump korábban leszögezte, hogy semmi köze Oroszországhoz. Kijelentette, hogy Moszkva sosem próbált befolyást gyakorolni rá.

A Buzzfeed hírportálnak számolnia kell a következményekkel

Trump a sajtótájékoztatón határozottan kijelentette, számolnia kell a következményekkel a Buzzfeed amerikai hírportálnak, amiért nyilvánosságra hozta a jelentést. Trump nem fejtette ki bővebben, hogy eljárást indít-e a Buzzfeed ellen vagy sem. A politikus csupán annyit mondott:

néhány médium hamis híreket közöl, néhány pedig részt vesz a sajtóértekezletén. Kitartott amellett, hogy a vádaskodás számára a náci Németországot idézi.

Több amerikai médium is közzétette helyi idő szerint kedden azt az először a Buzzfeeden megjelent 35 oldalas állítólagos hírszerzési jelentést, amelynek lényege, hogy Oroszország Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van. További részletekért kattintson ide.

a mikrofonnál sean spicer, mellette pedig mike pence (fotó: reuters)A mikrofonnál Sean Spicer, mellette pedig Mike Pence (Fotó: Reuters)
Trump szóvivője, Sean Spicer is határozottan visszautasította a jelentésben foglalt vádakat. Kijelentette: a portál baloldali, a választási kampányban végig élesen Trump-ellenes volt, s még a The New York Times című lap is elutasította a portál hitelességét, a vádak megalapozottságát.

"Minden idők legnagyobb munkahelyteremtője leszek"

Munkahelyteremtést ígért amerikai elnökké választását követő első, szerdai sajtóértekezletén Donald Trump. "Minden idők legnagyobb munkahelyteremtője  leszek az Egyesült Államokban" - fogalmazott az újságírói kérdéseket megelőző nyilatkozatában, hangsúlyozva, hogy nagyon keményen dolgozik majd ennek érdekében. A megválasztott amerikai elnök a gazdaság olyan fellendítéséről beszélt, amire - mint fogalmazott - senki nem számít.

Rendkívül magas adók

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a sajtótájékoztatóján kilátásba helyzete, hogy azoktra az amerikai vállalatokra, amelyek külföldön terveznek beruházni, rendkívül magas adót vetnek ki. Az amerikai vállalatok az egyes szövetségi államokon beül bárhol szabadon beruházhatnak, de

külfödön csakis magas, Trump által "határadónak" nevezett adó megfizetése után tehetik meg ezt.

A megválasztott elnök kitért arra is, hogy beiktatása után azonnal megkezdi az egyeztetést az amerikai-mexikói határon építendő falról. Mint modta: nem akar egy-másfél évig várakozni ezzel, a lehető leghamarabb megkezdik az építkezést. Kitartott amellet, hogy a fal árát a mexikóiak fizetik majd, akár adó, akár közvetlen  finaszírozás formájában. Ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy tiszteli a mexikói népet, s nem okolja Mexikót azért, hogy korábban szerinte hasznot húzott az Egyesült Államokból.

Az Obamacare sorsa

Amint jóváhagyják az egészségügyi miniszter kinevezését, az új amerikai kormány azonnal visszavonja a Barack Obama távozó elnök nevéhez fűződő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszert, és helyette új törvényjavaslatot fog benyújtani - jelentette ki Trump.

donald trump gyermekei gyűrűjében. (fotó: reuters)Donald Trump gyermekei gyűrűjében. (Fotó: Reuters)
Az Obamacare "a demokraták problémája", és az új kabinet "nagy szolgálatot tesz" a demokratáknak azzal, hogy nem várja meg a "katasztrofális" rendszer összeomlását, hanem helyette rögtön egy "olcsóbb és jobb" rendszert vezet be - hangoztatta Trump.

Trump két fiának adja át a vállalatbirodalmát

Donald Trump azt is bejelentette, hogy két fiának adja át vállalatbirodalmát. A politikus tudatta, hogy továbbra sem hozza nyilvánosságra adóbevallását, mert még auditálás alatt áll, s hozzátette: az ő adóbevallása egyedül az újságírókat érdekli. Trump ezt követően közölte, hogy

vállalatbirodalmát teljes egészében a két fia veszi át, akikkel a későbbiekben nem is konzultál majd üzleti ügyekről.

Ezután ügyvédnője részletesen felolvasta, hogy Donald Trunmp az eddigi valamennyi üzleti érdekeltségét már elhelyezte, vagy elhelyezi majd egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőben. Az ügyvédnő leszögezte: a megválasztott elnök nem akarja, hogy bárki is azt gondolja, az elnökséget a saját hasznára akarná kamatoztatni. Hozzátette: Trump elnöksége idején a fiai irányítása alatt álló cégek nem kötnek majd külföldi üzleteket.

A sajtótájékoztatón elhangzottakat az alábbi videóban nézheti meg:

atv.hu/MTI

További külföldi híreink