Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-01-10 18:31:00

Vihar döntötte ki a legendás kaliforniai óriásfát (képek)

Elpusztult a híres kaliforniai óriás mamutfenyő, amelynek olyan széles volt a törzse, hogy autók is áthaladhattak a bele vájt alagúton.

Vihar döntötte ki a legendás kaliforniai óriásfát (képek)
Az elpusztult kaliforniai óriás mamutfenyő. (Fotó: Twitter)

"Egy öreg barátunkat veszítettük el ma" - írta vasárnap a Facebookon Jim Allday, a Calaveras Park egy önkéntes munkatársa. A Calaveras Big Trees Állami Parkban álló alagutas mamutfenyő korát 2000 évre becsülték, törzsének átmérője 6,7 méter volt. Vasárnap egy erős vihar döntötte ki, amikor földet ért, a felismerhetetlenségig összetört.

fotó: twitterFotó: Twitter
A mamutfenyő törzsébe az 1880-as években vágtak alagutat, akkoriban lovasok, lovaskocsik hajtottak át rajta, később már autók is. Népszerű turistalátványosságként tartották számon.
Valószínűleg éppen az alagút gyöngített meg annyira a fát, hogy végül engedett a viharnak és kidőlt.

amikor még állt az óriás mamutfenyő. (fotó: twitter)Amikor még állt az óriás mamutfenyő. (Fotó: Twitter)

A hétvégén hatalmas vihar pusztított Kaliforniában és a szomszédos Nevada államban áradásokat és földcsuszamlásokat is okozva. Az óriás mamutfenyő a világ legnagyobbra megnövő fafajtája. Törzsének átmérője meghaladhatja a 8 méter, de gyönge gyökérzete miatt könnyen kidőlhet. A legidősebb példány, amely az Elnök nevet kapta, 3200 éves, magassága több mint 90 méter, a Sierra Nevada hegyvidékén a Sequoia Nemzeti Parkban él.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink