Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-01-10 20:28:00

Véres támadás: Felrobbantották az egyik afgán kormányzó házát

Pokolgépes merényletet hajtottak végre kedden a dél-afganisztáni Kandahár tartomány kormányzójának egyik vendégházában, a támadásban legalább 11 ember életét vesztette, és 18-an megsebesültek, köztük az Egyesült Arab Emírségek nagykövete is - közölték hivatalos források.

Más afgán tisztségviselők szerint kettős robbantás történt, amely öt halálos és 12 sebesült áldozatot követelt. Hádzsi Szaíd Dzsan Kakresval, a tartományi tanács vezetője szerint a sebesültek között volt Humadzsun Azizi tartományi kormányzó, illetve Dzsuma Mohammed Abdulla al-Kaábi, az Egyesült Arab Emírségek kabuli nagykövete is.

Az emírség külügyminisztériuma időközben megerősítette, hogy Kaábi mellett az ország több diplomatája is megsebesült a merényletben. Pontos számot a sebesültekről azonban a tárca nem közölt, csupán annyit mondott, hogy a diplomaták humanitárius küldetésen vettek részt Kandahárban.

A kandahári kormányzó szóvivője szerint a keddi tanácskozáson jelen lévő magas rangú vendégek közül senki sem vesztette életét.

Egyelőre nem tudni, hogyan hajtották végre a robbantást. Nem megerősített értesülések szerint az elkövetők robbanószerkezeteket helyezhettek el a díványok alatt a házban.

Egy rendőrségi szóvivő szerint vizsgálatot indítottak, hogy megállapítsák a robbanás eredetét.

Eddig egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A nap folyamán a fővárosban, Kabulban is történt pokolgépes támadás. A parlament közelében végrehajtott kettős robbantásban csaknem 40-en vesztették életüket és több mint 70-en sebesültek meg. A merénylet elkövetését a tálibok vállalták magukra.

Az Egyesült Arab Emírségek harcoló csapatokat állomásoztat Afganisztánban azóta, hogy 2001-ben az amerikai-brit erők inváziója az afganisztáni ellenzéki erőkkel együtt megdöntötte a radikális iszlamista tálibok uralmát a közép-ázsiai országban.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink