Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2017-01-10 06:13:00

Amerika beszállna az észak-koreai diktátor likvidálásába

Ha háború esetén Szöul hadműveletet indítana, hogy megölje az észak-koreai vezetőt, az akcióban az amerikai különleges műveleti egységek is részt vennének – állítja a Jonhap hírügynökség.

Amerika beszállna az észak-koreai diktátor likvidálásába

„A dél-koreai hadsereg valamikor még ebben az évben sajátos dandárt hoz létre az Egyesült Államok műveleti egysége alapján” – nyilatkozta névtelenséget kérve egy magas rangú kormányzati tisztviselő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok különleges ügynökei várhatóan koreai parancsnokság alatt állnak majd a hadművelet idején.

„Bár a dandár mintája az amerikai egység lesz, a félsziget különleges környezetéhez kell azt igazítani” – idézte a hírügynökség a nyilatkozó kormánytisztviselőt.


Háború esetén az észak-koreai kormány felszámolásával megbízott dél-koreai akciócsoport egy nagyjából kétezer főből álló haderő lenne – áll a jelentésben.

Szöul – a Phenjantól érkező növekvő fenyegetésre hivatkozva – a hét elején jelentette be a Kim-ellenes egység létrehozását célzó terveit. Az elképzelés azonban már jó ideje kering a dél-koreai hivatalnokok között. Néhányan még arra is utalnak, hogy a merénylettel nem kell várni nyílt katonai konfliktusig.
 
A határozat egy hónappal azután született, hogy Phenjan egy hadgyakorlattal feldühítette Szöult. Az akció a dél-koreai elnöki rezidencia (a Kék Ház) makettje elleni rajtaütést foglalta magában. A gyakorlat emlékeztetett a dél-koreai elnök otthona ellen 1968-ban, Észak-Korea által elkövetett sikertelen gyilkossági kísérlettel végrehajtott tényleges támadásra.

Az interjú című 2014-es vígjátékban pedig az észak-koreai vezér megölését célzó fiktív CIA terv került bemutatásra. A film a Washington és Phenjan közötti szembenállásra helyez hangsúlyt, miután az Egyesült Államok azzal vádolta Észak-Koreát, hogy „Az Interjú” elkészítése miatti megtorlásként Phenjan kibertámadást indított a Sony Pictures ellen.

atv.hu

További külföldi híreink