Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-12-30 07:35:00

Eladták a Forma-1-et, meghalt a diktátor, Trump sokkolt

Lebuktak az offshorozók, megkongatták a vészharangot a Zikavírus miatt, először a történelemben Dél-Amerikában lobantották fel az olimpiai lángot, idén sem tétlenkedett az Iszlám Állam, Donald Trump sokkolta a világot. Összegyűjtöttük a világpolitika - Európán kívüli - legizgalmasabb híreit.

2016. január 3.

Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával kivégezték Nimr al-Nimr síita főpapot, emiatt megromlott Szaúd-Arábia és Irán kapcsolata.

nimr al-nimr síita főpapNimr al-Nimr síita főpap

2016. január 4.

Életbe lépett az új orosz nemzetbiztonsági stratégia, amely először nevezte meg az Egyesült Államokat és a NATO bővítését a fenyegető tényezők között.

john kerry amerikai külügyminiszter.John Kerry amerikai külügyminiszter.

2016. január 6.

Észak-Korea bejelentette, hogy sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával. A kommunista állam az év folyamán több nukleáris robbantást hajtott végre, és közepes hatótávolságú rakétákat tesztelt, emiatt a nemzetközi közösség szigorított a Phenjan elleni szankciókon.

2016. január 15.

Gazdasági szükségállapotot rendelt el Nicolás Maduro venezuelai elnök, miután a világ egyik legnagyobb olajkészletével rendelkező latin-amerikai országban a kőolaj árának esése és a kormány populista politikája miatt válságos gazdasági helyzet alakult ki. Az ellenzéki többségű parlament és az elnök konfliktusa az év során egyre mélyült, végül október 31-én a politikai rendezés érdekében tárgyalási menetrendben állapodtak meg.

a lakosok megrohamozták a boltokat.A lakosok megrohamozták a boltokat.

2016. január 16.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség végleges jelentése szerint Irán eleget tett a hat nagyhatalommal 2015. július 14-én kötött nukleáris megállapodásban foglaltaknak, ezután az Egyesült Államok és az Európai Unió megkezdte a Teherán elleni szankciók feloldását.

2016. február 1.

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt a WHO.

2016. február 12.

Az 1054. évi nagy egyházszakadás óta először találkozott a katolikus és az orosz ortodox egyház feje: Ferenc pápa és Kirill pátriárka a havannai repülőtéren folytatott megbeszélést.

ferenc pápa és kirill pátriárka.Ferenc pápa és Kirill pátriárka.

2016. február 26.

Iránban választásokat rendeztek, amelynek nyomán a parlamentben és az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjéről döntő Szakértők Tanácsában is a mérsékelt reformer Haszan Róháni elnök hívei kerültek többségbe.

haszan róháni iráni elnökHaszan Róháni iráni elnök

2016. február 28.

A 88. Oscar-gálán Nemes Jeles László Saul fia című alkotása lett a legjobb idegen nyelvű film; magyar film 34 év után győzött ismét.

2016. március 20-22.

Barack Obama személyében a kubai forradalom 1959. évi győzelme óta első alkalommal tett hivatalos látogatást a karibi kommunista szigetországban hivatalban lévő amerikai elnök.

az obama-család kubában.Az Obama-család Kubában.

2016. április 3.

Hatalmas információtömeg került nyilvánosságra a világ volt és jelenlegi vezetői, üzletemberek, hírességek titkos offshore üzleteiről, miután oknyomozó újságírók megszerezték és rendszerezték egy panamai székhelyű ügyvédi iroda dokumentumait.

az ügyvédi iroda.Az ügyvédi iroda.

2016. április 22.

Az ENSZ New York-i székházában 171 ország írta alá a 2015. decemberi párizsi klímakonferencián született megállapodást. Az egyezmény november 4-én lépett hatályba.

2016. május 9.

A Fülöp-szigeteken a szegénység, a bűnözés és a korrupció felszámolását ígérő Rodrigo Duterte nyerte meg az elnökválasztást. Duterte háborút hirdetett a kábítószer ellen, az ezután kezdődött erőszakhullámnak, önbíráskodásoknak több ezer halálos áldozata volt.

rodrigo duterteRodrigo Duterte

2016. május 21.

Amerikai drónok végeztek az afgán tálibok vezetőjével, Manszúr mollával.

manszúr mollaManszúr molla

2016. május 21-25.

Vietnamba látogatott Barack Obama amerikai elnök. Útjához időzítve jelentették be, hogy teljesen feloldják a Vietnammal szembeni amerikai fegyverembargót.

barack obama amerikai elnök megérkezett vietnamba. (fotó: reuters)Barack Obama amerikai elnök megérkezett Vietnamba. (Fotó: Reuters)

2016. május 27.

Japán Isze-Sima régiójában rendezték meg a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7 csoport csúcsértekezletét. A csúcstalálkozó után Barack Obama első hivatalban lévő amerikai elnökként kereste fel Hirosimát, amelyre 1945. augusztus 6-án az Egyesült Államok ledobta a történelem első atombombáját.

obama hirosimában. (fotó: reuters)Obama Hirosimában. (Fotó: Reuters)

2016. június 12.

Az amerikai Orlando város egyik melegbárjában 50 embert gyilkolt meg egy afgán származású, de már Amerikában született merénylő. Az eddigi legvéresebb amerikai tömegmészárlás elkövetője vélhetőleg iszlám dzsihadista kapcsolatokkal rendelkezett.

a melegbár, ahol a vérengzés történt.A melegbár, ahol a vérengzés történt.

2016. június 13.

Az amerikai Microsoft 26 milliárd dollárért felvásárolta a Linkedin közösségi oldalt, ez volt a számítástechnikai óriáscég történetének legnagyobb akvizíciója.

fotó: reutersFotó: Reuters

2016. július 6.

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy 2017-ben a tervezettnél több amerikai katona marad Afganisztánban.

2016. július 7.

Az Egyesült Államokban, Dallasban a fegyvertelen feketékkel szembeni rendőri erőszak elleni tüntetés alatt egy fekete orvlövész öt rendőrt ölt meg.

2016. július 10.

Csaknem egy évtized után látogatott ismét hivatalban lévő egyiptomi külügyminiszter Izraelbe.

sameh shoukry egyiptomi külügyminiszter és benjamin netanjahu izraeli miniszterelnök jeruzsálemben. (fotó: reuters)Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszter és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben. (Fotó: Reuters)

2016. július 21.

A milliárdos üzletember Donald Trump lett az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, a Demokrata Párt 29-én Hillary Clinton volt külügyminisztert, Bill Clinton korábbi elnök feleségét választotta elnökjelöltjének.

2016. augusztus 1.

Az amerikai hadsereg a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány kérésére bombázni kezdte az Iszlám Állam ottani állásait.

2016. augusztus 6.

A brazíliai Rio de Janeiróban rendezték meg a XXXI. nyári olimpiai játékokat, amelyen 205 nemzet mellett a menekültek küldöttsége is részt vett, a 11 303 sportoló 28 sportág 306 számában állt rajthoz. Az olimpia legnagyobb egyénisége az amerikai úszó Michael Phelps volt, aki újabb öt aranyérmével 23-szoros olimpiai bajnok, minden idők legeredményesebb olimpikonja lett.

2016. augusztus 31.

A brazil szenátus a politikai életet az év eleje óta megbénító botrányt lezárva, a költségvetési törvény megsértése miatt megfosztotta tisztségétől a májusban felfüggesztett Dilma Rousseff elnököt. Két héttel később korrupció miatt vádat emeltek Rousseff elődje, Lula da Silva ellen is.

dilma rousseffDilma Rousseff

2016. szeptember 8.

Az amerikai Liberty Media cég lett a Forma-1 új többségi tulajdonosa.

bernie ecclestone eladta a forma-1-et.Bernie Ecclestone eladta a Forma-1-et.

2016. szeptember 10.

Az iráni Busehrben egy második atomerőmű építését kezdték meg orosz segítséggel.

2016. szeptember 15.

Az amerikai kormány 2017-től 85 ezerről 110 ezerre emelte a befogadható menekültek létszámkeretét.

2016. szeptember 15.

Kína fellőtte második űrállomását, amelyre október 19-én szállt át az első, kétfős legénység.

2016. szeptember 28.

Az amerikai törvényhozás - első ízben bírálva felül Barack Obama elnök vétóját - másodszor is megszavazta, hogy a 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a bűnrészességgel gyanúsított országokat, így Szaúd-Arábiát is.

2016. október 2.

Kolumbiában népszavazáson igen kis többséggel elutasították a kormány és a FARC baloldali gerillaszervezet között augusztusban született, fél évszázados belső konfliktust lezárni hivatott békemegállapodást. A kormány és a FARC közötti átdolgozott megállapodást december 1-jén hagyta jóvá a törvényhozás.

2016. október 7.

Az Egyesült Államok hivatalosan is megvádolta Oroszországot az elmúlt hónapokban amerikai szervezetek és választási számítógépes rendszerek elleni hackertámadások miatt.

2016. október 13.

Az ENSZ Közgyűlése a portugál António Guterrest választotta meg a világszervezet főtitkárának, aki január 1-jén lép a dél-koreai Ban Ki Mun helyébe.

antonio guterresAntonio Guterres

2016. október 14.

Izrael felfüggesztette együttműködését az UNESCO-val, miután annak határozata - izraeli álláspont szerint - megkérdőjelezte a zsidóságnak a jeruzsálemi Templomhegyhez és a Siratófalhoz fűződő kapcsolatát.

2016. november 3.

Elkészült a James Webb űrteleszkóp, a világ legnagyobb űrtávcsöve, amely a NASA 26 éves Hubble-űrteleszkópjának utódja lesz.

a james webb űrteleszkóp.A James Webb űrteleszkóp.

2016. november 8.

Donald Trump milliárdos üzletember, a Republikánus Párt jelöltje nyerte meg az amerikai elnökválasztást, jóllehet Hillary Clinton, a demokraták jelöltje országosan kétmillióval több szavazatot kapott. A republikánusok a Kongresszus mindkét házában, a Képviselőházban és a Szenátusban is többséget szereztek. Amerikát és a világot is váratlanul érte Trump győzelme.

2016. november 25.

Elhunyt a 90 éves Fidel Castro kubai vezető, aki 1956-tól 2008-ig vezette a kommunista karibi szigetországot.

fidel castroFidel Castro

2016. november 28.

Több mint ötven év után újraindult a rendszeres légi forgalom az Egyesült Államok és Kuba között.

2016. november 29-december 3.

A Ciszjordániában kormányzó palesztin Fatah mozgalom hét év után első kongresszusán újraválasztották elnöki tisztségében Mahmud Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét.

mahmud abbászMahmud Abbász

2016. november 30.

2008 óta először termeléscsökkentésben állapodtak meg az OPEC-tagországok. December 10-én a globális megállapodás részeként az OPEC-en kívüli kőolajtermelő országok, köztük Oroszország is termelésük összehangolt csökkentésében állapodtak meg.

2016. december 1.

Az amerikai törvényhozás mindkét háza megszavazta az Irán elleni szankciókról szóló törvény meghosszabbítását.

az amerikai törvényhozás. (fotó: reuters)Az amerikai törvényhozás. (Fotó: Reuters)

2016. december 22.

A szíriai hadsereg bejelentette, hogy teljes egészében visszafoglalta a kormányellenes lázadóktól a várost. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet megerősítette, hogy az utolsó felkelőket és polgári személyeket szállító konvoj is elhagyta a korábban a lázadók ellenőrzése alatt tartott kelet-aleppói területet. Ez volt az Oroszország és Irán által támogatott kormányerők legjelentősebb győzelme a felkelőkkel szemben a szíriai polgárháború 2011. évi kezdete óta.

aleppó.Aleppó.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink