Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-12-13 11:26:00

"Nagy a veszély!" Háborút indítanának az álhírek ellen Németországban

A parlamenti választásokhoz közeledve egyre nő a média manipulációjától való félelem a német kormánypárti politikusok körében, akik közül többen sürgették az álhírek terjesztőinek büntetőjogi felelősségre vonását.

"Nagy a veszély!" Háborút indítanának az álhírek ellen Németországban
Ansgar Heveling
"Szerintem kiemelt szigorúsággal kellene kezelni azokat az álhíreket, amelyek a választási kampányt akarják befolyásolni"

- mondta Ansgar Heveling, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa és a Bundestag (a szövetségi parlament) belügyi bizottságának elnöke a Rheinische Post című német napilapban kedden megjelent nyilatkozatában.

Heveling azzal gyanúsítja Moszkvát, hogy a német közvélemény befolyásolására készül a 2017-es parlamenti választások előtt.

"Oroszországnak az az érdeke, hogy megossza és elbizonytalanítsa társadalmunkat. Nagy a veszély"

- idézte a CDU politikusát keddi számában a Passauer Neue Presse című helyi napilap.

A CDU igazságpolitikai szakértője, Patrick Sensburg is úgy vélte, hogy "az állam destabilizálása érdekében indított, célzott dezinformációt büntethetővé kellene tenni".

thomas oppermannThomas Oppermann

A koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, Thomas Oppermann szerint a helyzet súlyosságához fognak igazodni a jogi keretek.

"A kitalált hírek, az összeesküvés-elméletek, a gyűlölet és az uszítás" elleni harcban a koalíció "következetesen ki fogja meríteni a fennálló jogi kereteket, és szükség esetén szigorítani fog azokon"

- vélte. Oppermann kötelezné a Facebook közösségi oldalt, hogy azonnal törölje a bizonyíthatóan álhíreket, illetve tegyen közzé helyreigazítást.

Az SPD hétfőn a többi pártot is felszólította, hogy sorakozzanak fel a kormánykoalíció mögött az álhírek elleni harcban, és ne használják fel politikai előny kovácsolására az információk valódiságával kapcsolatos kételyek keltését.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink