Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-12-06 11:02:00

Fennáll a veszély: Darabokra hullhat Európa

Olaszország euróövezeti kilépésének kockázatára, az Európai Unió szétzilálódásának a veszélyeire figyelmeztet az ifo gazdaságkutató intézet elnöke, Clemens Fuest a Passauer Neuen Presse lapnak adott interjúban kedden.

Fennáll a veszély: Darabokra hullhat Európa
Matteo Renzi
"Joggal tarthatunk tőle, hogy olyan kormány kerül hatalomra Olaszországban, amelyik kivezeti az országot az euróövezetből, mivel az olaszok már nem látnak perspektívát a közös devizában"

- fogalmazott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének a vezetője. Fennáll a veszélye annak is, hogy más országokban is erodálódik az euróba vetett bizalom - tette hozzá. Ha a harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaság a kilépés mellett döntene, az más krízisországokkal szemben is megingatná a befektetők bizalmát.

clemens fuestClemens Fuest

Az Európai Központi Bank (EKB) támogatásának köszönhetően Olaszországot rövid távon nem fenyegeti sem refinanszírozási válság, sem valamely kereskedelmi bank rendezetlen tönkremenetele - jegyezte meg a német gazdasági szakember. A gazdasági krízis súlyosbodásával, a reform-erőfeszítések lankadásával, illetve a gondokkal küszködő bankrendszer szanálásának a megrekedésével azonban mindenképpen számolni kell, ami pedig hosszabb távon az államadósság kezelhetetlen mértékűre duzzadásához vezethet.

A népszavazás alkotmánymódosítást elutasító eredménye és a miniszterelnök távozási szándéka amellett, hogy nyomás alá helyezi az euró árfolyamát, Európát is komoly kihívás elé állítja.

"Fennáll Európa szétzilálódásának a veszélye"

- mutatott rá Clemens Fuest a lapinterjúban.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink