Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-12-03 09:30:00

"Tajvan kicsinyes trükkje" - Váratlan telefonbeszélgetés Jing és Trump között

Tajvan elnökével, Caj Jing-vennel beszélt telefonon Donald Trump megválasztott amerikai elnök - közölte pénteken Trumpnak az átmenetet irányító csapata. Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként működő Tajvannal.

"Tajvan kicsinyes trükkje" - Váratlan telefonbeszélgetés Jing és Trump között

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte:

nagyon szokatlan, mi több, valószínűleg precedens nélküli, hogy egy amerikai elnök, vagy megválasztott elnök közvetlenül váltson szót Tajvan vezetőjével, Trump telefonbeszélgetése pedig vélhetően ki fogja váltani Kína tiltakozását. 

Az átmenetet vezető csapat közlemény szerint Caj Jing-ven gratulált Trumpnak a megválasztásához, amit Trump is viszonzott. Beszélgetésük során kitértek az Egyesült Államok és Tajvan szoros gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolataira.

A közleményből azonban nem derült ki az, hogy ki kezdeményezte a telefonhívást, amelyet tajvani és fehér házi források is megerősítettek.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a telefonbeszélgetésről szóló bejelentést követően közölte, hogy Washington továbbra is elkötelezett az "egy Kína" elve mellett.  

Az AP szerint a telefonhívás újabb példája annak, hogy Trump miként veszi semmibe az amerikai diplomáciai gyakorlatot: állítólag több külföldi vezetőt is az Egyesült Államok külügyminisztériumának útmutatása nélkül hívott fel november 8-i megválasztása óta.

Trumpnak az átmenetet irányító csapata emellett tudatta azt is, hogy a megválasztott elnök pénteken beszélt még Afganisztán és Szingapúr elnökeivel is, előbbivel a terrorizmus elleni fellépésről, utóbbival pedig országaik gazdasági, politikai és biztonsági kapcsolatairól folytattak eszmecserét.

Kínai reakció

A kínai külügyminiszter a telefonhívással kapcsolatban közölte: 

nem hiszi, hogy "Tajvan kicsinyes trükkje" nyomán megváltozik az Egyesült Államoknak az "egy Kína" elvét elfogadó politikája, amely a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésének az alapköve.

Peking pedig nem szeretné, ha ezt a politikai alapot bármilyen módon megzavarnák vagy megkárosítanák.

Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként működő Tajvannal, miután Jimmy Carter volt elnök kormánya elismerte a Kínai Népköztársaságot és az "egy Kína" elvét, amely azt hirdeti, hogy a szárazföldi Kína és Tajvan egy ugyanazon ország. Washington azóta is Pekinget tekinti a legitim kínai vezetésnek, jóllehet, szoros, nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink