Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-11-26 09:15:00

Vért és könnyeket ígér Fillon a franciáknak

François Fillon nyerte a jobboldal elnökválasztási jelöltségéért folytatott versengés első fordulóját, megelőzve Alain Juppét és Nicolas Sarkozyt, aki a harmadik helyével el is búcsúzott a versenytől, és bejelentette, hogy visszavonul a politikától. Fillon nagy meglepetést okozó győzelme újabb fricska volt a közvélemény-kutatóknak, akik folyamatosan a harmadik helyen mérték a volt miniszterelnököt, többnyire 10-15 százalék körül. Ehhez képest az első fordulóban több mint 44 százalékot hozott, alaposan megverve összes riválisát. A második fordulóra vasárnap kerül sor, és könnyen lehet, hogy aki itt győz, az lesz Franciaország következő elnöke. A Hetek cikke.

Vért és könnyeket ígér Fillon a franciáknak
Fotó: Reuters

A tendenciákat tekintve nagyon valószínű, hogy a vasárnapi jelöltválasztáson végül François Fillon lesz a befutó. Az első fordulóban ugyanis jelentős előnyt szerzett Alain Juppével szemben, aki végül mintegy 16 százalékkal maradt le miniszterelnök kollégája mögött (Fillon és Juppé mindketten miniszterelnökök voltak, két különböző elnök kormányában).

A Le Nouvel Observateur szerint vasárnap este, az eredmények bejelentését követően Juppében felmerült a gondolat, hogy a jelentős hátrány miatt visszalép a további versenytől, ám végül a folytatás mellett döntött – bár innen nem lesz könnyű fordítani.

Fillon ugyanis a második fordulóban maga mögött tudhatja Nicolas Sarkozy volt elnök szavazóinak egy részét, aki a választás estéjén támogatásáról biztosította őt.

Mindemellett a volt miniszterelnök támogatóinak a tábora dinamikusan nőtt az elmúlt hetekben. A 44 százalékos végső győzelem azt mutatja, hogy Fillon népszerűsége az utóbbi három héten gyakorlatilag megháromszorozódott, és ez mindenképpen érdekes jelenség, főként azért, mert a volt miniszterelnök nem ígér mást, csak „vért és könnyeket”, legalábbis a gazdaságban.

nicolas sarkozy Nicolas Sarkozy
A francia thatcherista

Mindezek fényében különösen érdekes a Le Point október 6-ai összeállítása, amelyben azt elemezték, hogy Franciaország számára 2017-ben egy Margaret Thatcheréhez hasonló program lenne a legjobb, amit éppen François Fillon tudna nyújtani a franciáknak. Fillont ugyanis (walesi feleséggel az oldalán) anglofilként és thatcheristaként szokták jellemezni. Két évvel ezelőtt a The Daily Telegraph egy Thatcherről szóló konferencián készített interjút a volt miniszterelnökkel, aki kifejtette: nagy gond, hogy a háború utáni Franciaországban elmaradtak a Thatcher által véghezvitthez hasonló reformok. (1983-ban Fillon egyike volt annak a néhány képviselőnek, akik támogatásukat fejezték ki Margaret Thatcher felé a falklandi háború kapcsán.)

A nagy hátrány ledolgozásának érdekében Alain Juppé és csapata Fillon gazdasági programjának támadására helyezte a hangsúlyt, hátha sikerül a választókat megrémiszteni annak ígéreteivel.

Alain Juppé hétfőn este a France 2 csatorna híradójában azt állította, hogy a François Fillon által javasolt lépések kivitelezhetetlenek. Ezt a véleményt gyorsan magukévá tették a szocialisták – annak ellenére, hogy ez a választás nem a szocialista jelölt kiválasztásáról szól –, akik Fillont egyszerre nevezték ultraliberálisnak gazdasági szemszögből és ultrakonzervatívnak morális szempontból.

A program tényleg nem ígér sétagaloppot a sok sebből vérző francia gazdaság talpra állítására.

Fillon öt év alatt 110 milliárd euróval akarja csökkenteni az állami kiadásokat, többek között úgy, hogy 500 ezer nyugdíjba vonuló állami alkalmazott helyére nem alkalmaznak új embert. Teljesen véget akar vetni a 35 órás munkahét gyakorlatának, és felemelné a nyugdíjkorhatárt 65 évre.

alain juppé (fotó: reuters)Alain Juppé (Fotó: Reuters)


A két kritikus téma, amelyeken sok múlhat

Érdekes fordulatot vett a kampány kedden, amikor Alain Juppé azzal vádolta meg François Fillont, hogy az abortuszt nem tartja alapjognak. Ezt követően a diskurzus egy napig az abortusz kérdése körül forgott. A francia sajtó részletesen elemezte François Fillon összes, a témában elmondott véleményét, amiből leginkább az derült ki, hogy nem kíván foglalkozni az abortusztörvény módosításával, még ha belső meggyőződésével ellentétesnek is tartja azt. Az abortuszkérdéssel mellesleg a kampányban közvetett módon előkerült a vallás kérdése – ez pedig nemigen jellemző a francia kampányokra –, a sajtó és ellenfelei elkezdtek François Fillon vallási meggyőződésével is foglalkozni. A felmérésekből ugyanis kiderül, hogy

Fillon „meghódította” a jobboldali, gyakorló katolikus szavazótábort, akiknek több mint 53 százaléka rászavazott. Ennek egyik oka, hogy a politikus bevallottan katolikus.

Jó kapcsolatot ápol a Sens Commun (Józan Ész) nevű katolikus politikai szervezettel, akik a melegházasság legalizálását követően szerveződtek a keresztény értékek és családmodell védelmében. A volt miniszterelnök emellett folyamatosan felemeli a szavát az üldözött közel-keleti kereszténység védelmében. (A közelmúltban ellátogatott az iraki Erbílbe, hogy saját szemével lássa az ISIS elleni harcot.)

Fillonnak mellesleg határozott véleménye van a politikai iszlámról is: egy Caenben tartott lakossági fórumon kifejtette: ahogyan a katolikus, protestáns és zsidó vallások elfogadták azt, hogy Franciaországban az állam és az egyház el vannak választva, az iszlám vallásnak is el kell azt fogadnia. Elnöksége esetén adminisztratív lépéseket fog tenni, hogy a politikai iszlámot kiszorítsa a társadalomból.

Hetek / Lukács András

További külföldi híreink