Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-11-25 13:46:00

4 milliós jutalmat kaptak a fideszes városvezetők

Nagykőrösre japán befektetés érkezett, ami arra ösztönözte a kormánypárti frakciót, hogy – a település önkormányzata költségvetésének terhére – ne csak szavakban fejezzék ki hálájukat a polgármesternek és alpolgármesterének. Czira Szabolcs nem először érdemelt ki pénzjutalmat.

4 milliós jutalmat kaptak a fideszes városvezetők

„Világszínvonalú elektronikai gyártóegységet hoz létre Nagykőrösön a japán SIIX. Japán vezető EMS (electronics manufacturing services) szolgáltatója 20 millió euró értékű beruházásával 300 új munkahelyet hoz létre a városban. A pozitív beruházási döntésben nagy szerepet játszott a kormány és az önkormányzat elkötelezettsége, valamint az autópálya-hálózat fejlettsége és annak közelsége” – olvasható a Nemzeti Befektetési Ügynökség honlapján.

A fejlemény arra sarkallta a város önkormányzatának fideszes többségét, hogy idei utolsó képviselő-testületi ülésen himnikus indoklásba csomagolt határozati javaslatot fogadjon el a két városvezető elévülhetetlen érdemeiről, s egyben materializálja is háláját négy havi illetmény szerinti jutalom megállapításával. Czira Szabolcs polgármester esetében ez 2,1 millió forintot jelent, míg Körtvélyesi Attila alpolgármester vonatkozásában 1,9 milliót.

Ezzel töltekezhessünk

Egy szerkesztőségünk birtokába jutott feljegyzés szerint a sürgősségi indítvány indoklásában a frakciótagok nem fukarkodnak a jelzős szerkezetekkel. Mindenekelőtt megtudjuk: célszerű, hogy az elismerés – amely polgári érték – időben is közvetlenül kövesse a teljesítményt, hiszen nevezett urak bebizonyították, hogy Nagykőrösért való elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen. A személyüket és családjukat érő igaztalan támadásokon felülemelkedve energiájukat, kiemelkedő színvonalú munkával a „város közösségének érdekében kamatoztatják”.

A dokumentum először kellő terjedelemmel kárhoztatja azokat a „jól behatárolható köröket”, akik az országos médiumokon keresztül „befeketítik a város hírnevét”, és mivel „egyéni érdekeik mentén hoznak döntéseket” „látókörük beszűkült”, „közösségi kérdésekben képtelenek az orruknál tovább látni”, ami ráadásul „túlzó önbizalommal” is párosul.

Majd rátérnek a lényegre: a Czira Szabolcs és Körtvélyesi Attila jóvoltából megvalósuló városfejlesztési beruházások azt szolgálják, hogy „virágos, fejlődő városban nőhessenek fel a gyermekek, hogy a hétköznapokban a fény, a tisztaság, az életerő legyen a megszokott, ezzel töltekezhessünk, és lehessünk büszkék városunkra”.

Nem először

Nagykőrös képviselőtestülete nem először nyúl ehhez az eszközhöz, ha kevésnek érzi a szavakba öntött hálát. A 2010-es kormányváltás után például a helyi Fidesz-elnök javaslatára szavaztak meg 1,5 millió forint jutalmat a polgármesternek azon a címen, hogy ellenzékben politizálva milyen komoly erőfeszítéseket tett már az előző ciklus idején is, és nem mellesleg persze komoly szerepe volt Nagykőrös főterének uniós pénzből megvalósuló renoválásában.

Tavaly pedig 6 havi illetményét (3,15 millió) szavazták meg számára jutalomként – szintén sürgősségi indítvánnyal –, miután Áder János államfő a Magyar Érdemrend Tisztikereszt Polgári Tagozatával tüntette ki. Itt azonban már a saját táborból is kapott jelzéseket, hogy mintha korábban Orbán Viktor azt kérte volna, hogy a kormányoldal városvezetői ne jutalmazgassák magukat. A közfelháborodás azt követően csitult el, hogy a polgármester jótékonyt célra ajánlotta fel az összeget.

Ajánlom

További külföldi híreink