Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-11-25 07:25:00

Karácsonyi támadásokra készül az Iszlám Állam Európában

Óriási a készültség a legtöbb európai nagyvárosban, miután egyre több jel arra mutat, hogy az Iszlám Állam és már terrorszervezetek összehangolt merénylet-sorozattal tennék pokollá a szeretet ünnepét a kontinensen.

Karácsonyi támadásokra készül az Iszlám Állam Európában

Vérbe borították volna a Disneylandet

Majdnem egy tucatnyi interneten kiválasztott létesítmény ellen tervezett merényletet elkövetni egy terrorista csoport Franciaországban, amelynek tagjaiból mindössze egy volt ismert a hírszerzés előtt.

A potenciális célpontok között szerepelt a francia bűnügyi rendőrség párizsi központja, a karácsonyi vásár a Champs-Élysées sugárúton, a Párizshoz közeli Disneyland, kávéházi teraszok a főváros északkeleti negyedeiben, egy párizsi metrómegálló, valamint más vallási helyek. 

A Marseille-ben és Strasbourgban őrizetbe vett terroristák, francia, marokkói és afgán állampolgárok. A nyolc hónapos nyomozás keretében a francia hírszerzés őrizetbe vett két francia állampolgárt, miután kiderült, közvetlen kapcsolatban állnak az Iszlám Állam szíriai vezetőivel. 

Figyelmeztették az amerikai turistákat

Konkrét fenyegetésről és támadásról ugyan nem tud, de mégis óvatosságra intette állampolgárait az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A figyelmeztetés szerint a terroristák az ünnepi készülődés időszakára összpontosítanak Európában, ezért fontos az éberség a kontinensre utazó turisták számára.

„A terroristák sokféle taktikát alkalmazhatnak, hagyományos és nem hagyományos fegyverekkel támadhatnak, hivatalos célpontokat és magánembereket egyaránt célkeresztjükbe állíthatnak”

– írják a közleményben, ami egészen február 20-ig érvényben marad.

Valószínű célpont a brüsszeli karácsonyi vásár

A La Libre Belgique című belga napilap arról cikkezett, hogy a tömegeket vonzó brüsszeli karácsonyi vásár is a lehetséges célpontok között van. Benoit Ramacker, a belga fenyegetéseket elemző központ (OCAM) szóvivője elmondta, az ünnepek alatt a hármas, „súlyos” fokozatban tartják a terrorfenyegetettség szintjét. Ez annyit takar, hogy

a fenyegetés jelentős, a terrortámadás veszélye „lehetséges, és valószínű”.

A másfél millió látogatót vonzó belvárosi karácsonyi vásárban tavaly egy valószínűsített támadás miatt napokon keresztül nem nyithattak ki az árusok.

Gigarazzia Németországban

Ugyancsak aktívan tevékenykednek a radikálisok Németországban is, ahol november közepén a német hatóságok tíz tartományra kiterjedő razziát tartottak egy Iszlám Államhoz köthető betiltott szalafista szervezet miatt.

Az Igaz vallásnak nevezett csoport a terrorszervezet számára toborzott harcosokat, és aktívan terjesztette a radikális nézeteit. A globális razzia során 190 lakást, irodát és egyéb helyiséget kutattak át. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szerint

már véget kellett vetni a szervezet működésének, amelynek hatására 140 fiatal utazott a Közel-Keletre, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon. 

A svájciak is készülnek a menekülésre

Feszülten készülnek a karácsonyra Svájcban is, ahol a korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezettek be az év legnagyobb eseményének tartott Montreux Noel, a karácsonyi vásár miatt. Az esemény szervezője elmondta,

az elmúlt év terrortámadásai miatt döntöttek úgy, hogy még több rendőrrel, evakuálási tervvel és extra menekülési útvonalakkal várják idén a látogatókat. 

A november végétől karácsony napjáig tartó rendezvénysorozat már 22 éve kerül megrendezésre, és minden alkalommal körülbelül 550 ezer látogatót vonz.

Sosem látott nyomás a brit hírszerzésen

A brit turisták körében rendkívül népszerűek a karácsonyi vásárok, néhány turisztikai szakember most mégis arra kéri a látogatókat, hogy idén tekintsenek el az ilyen jellegű terveiktől. A HolidayTravelWatch igazgatója szerint tanulni kell a leckékből, és el kell kerülni azokat a helyeket, ahol nem tudják garantálni az emberek biztonságát.

Biztonsági szakértők szerint az Egyesült Királyság is kiemelt célpontja lehet a dzsihadista támadóknak, akik az áldozatok számának a maximalizálása miatt a zsúfolt helyszíneket választják ki a merényletek végrehajtásakor. A Daily Mirrornak nyilatkozó egyik hírszerző forrás úgy fogalmazott, hogy

a Terrorelhárítés és az MI5 „még sosem volt ilyen nyomás alatt”, hogy megelőzzék a véres támadásokat.

60-80 dzsihadista áll ugrásra készen

A holland terrorelhárítás egyik tisztje a napokban arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam 60-80 katonája készül arra, hogy támadásokat hajtson végre. Mióta az Iszlám Állásai a Közel-Keleten némileg meggyengültek, a terrorszervezet most Európában akarja helyreállítani megroppant hírnevét.

Dick Schoof az AP-nek azt nyilatkozta, hogy az európai származású terroristák száma az elmúlt fél évben jelentősen megemelkedett, mostanra 4-5 ezerre emelkedett a számuk.

„Annak az esélye, hogy lecsapjanak Hollandiában, meglehetősen magas. Ami megtörtént Brüsszelben, Franciaországban és Németországban, az velünk is megtörténhet”

– fogalmazott.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink