Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-11-18 15:24:00

Négy forgatókönyv, hogy milyen lehet Trump elnöksége

Még mindig találgatások övezik, hogy miként fog cselekedni a politikai újonc, Donald Trump amerikai elnökként. A washingtoni Brookings Institution agytröszt négy forgatókönyvet tart lehetségesnek. Tartalmukat a dpa német hírügynökség foglalta össze:

Négy forgatókönyv, hogy milyen lehet Trump elnöksége
A hagyományos republikánus elnök

Trump a kormányzati teendőket Mike Pence alelnökre, Reince Priebusra, a Fehér Ház kabinetfőnökére és Paul Ryanre, a képviselőház elnökére bízná - írja Darrell West politológus. Pence egyfajta miniszterelnök lenne. Ebben a forgatókönyvben Trump többnyire a klasszikus republikánus irányvonalat követné.

A populista rámenős

A második forgatókönyv Trumpot a kisember és az összes "elfeledett" ügyvédjeként vizonálja, az új elnök még a demokratákkal is együttműködne. Durrell West szerint Trump ilyen reformerként képzeli el magát a legszívesebben.

A bukott elnök

A harmadik forgatókönyv nem jósol nagy jövőt Trumpnak. Történelmileg nézve alacsony támogatottsággal jutott be a Fehér Házba, a hatalommal való visszaélés, egy botrány, egy bírósági ítélet, az inkompetencia az elnökségének végét jelenthetné. Minél több nagy rendezvényt szervez elnökként, annál nagyobb ennek lehetősége.

Az önkényeskedő vezető

A Brookings elemzése szerint ez a borús lehetőség azzal járna, hogy Trump felfegyverzi a rendőrséget az erőszakos tiltakozások miatt, minden ellenzék elől elszívja a levegőt, a közösségi médiákon keresztül pedig folytatja agresszív irányvonalát, amit Steve Bannon stratégiai főtanácsadó bomlasztó kampányai kísérnek. Ezt nem lehet kizárni - írja West -, a választási kampányban Trump bizonyos lelkesedést árult el a hatalmon lévők magatartásával kapcsolatban.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink