Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-11-18 16:36:00

Bob Dylan jövő tavasszal tarthatja meg Nobel-díjas előadását

Bob Dylan talán egy tavaszi stockholmi koncertje alkalmával tartja meg a Nobel-díj egyetlen feltételeként tőle elvárt előadást - közölte pénteken a díjat odaítélő Svéd Akadémia vezetője.

Sara Danius szerint lehetséges, hogy a 75 éves amerikai zenész-költő, az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje jövőre, valószínűleg tavasszal, koncertet ad a svéd fővárosban, "és ez tökéletes alkalom lenne arra, hogy megtartsa előadását". A Nobel Alapítvány előírásai szerint a díjazottaknak a díjátadástól számított fél éven belül előadást kell tartaniuk egy, a díj tárgyával kapcsolatos témában. A svéd közrádióban nyilatkozó Danius szerint az e feltételre vonatkozó szabályok "rugalmasak", és

Bob Dylan "akár egy leírt szöveg, egy spontán beszéd, egy film vagy bármi más formájában" megtarthatja előadását.

Dylan, aki udvariatlanul sokáig, 12 napig váratta a zsűrit annak megválaszolásával, hogy egyáltalán elfogadja-e a díjat, a héten értesítette a testületet arról, hogy "bár szerette volna, egyéb elfoglaltságai miatt nem tud" jelen lenni a december 10-i átadási ünnepségen. A Svéd Akadémia közölte, hogy tiszteletben tartja Bob Dylan döntését, de nem tűz ki alternatív dátumot, amelyen a zenész elmondhatná beszédét.

bob dylanBob Dylan
Az akadémia szerint "szokatlan, de nem példa nélküli", hogy egy díjazott ne tudja személyesen átvenni az elismerést, így történt Doris Lessing, Harold Pinter, Alice Munro és Elfriede Jelinek esetében is, bár ők mindannyian egészségi okokból hivatkozva mondták le a részvételt. Valójában a féléves határidő sincs kőbe vésve, Aung Szan Szú Kji egykori burmai politikai fogoly, jelenleg az ázsiai ország tényleges vezetője, az 1991-es Nobel-békedíj kitüntetettje csak 21 év után tudta megtartani előadását, és Lech Walesa lengyel szakszervezeti és ellenzéki vezető is csak 12 év elteltével, lengyel elnökként Oslóba látogatva tartotta meg beszédét. A legtöbben azonban általában az átadási ceremóniát megelőző napokban megteszik ezt.

A világhírű énekes a Svéd Akadémia szerint új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset,

ezzel érdemelte ki az elismerést, amelyet hagyományosan december 10-én, a díjat alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján ad át a svéd uralkodó. Egyelőre nem tudni, hogy Bob Dylan távollétében ki veszi át az irodalmi Nobel-díjat december 10-én Stockholmban.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink