Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-11-01 10:43:00

Gyanús emailek, szexbotrány: Ki Clinton legbizalmasabb tanácsadója?

Még sok amerikai sem ismeri Huma Abedint, aki évek óta Clinton csapatának oszlopos tagja, Hillary Clinton egyik legbizalmasabb munkatársa, és akinek a levelei miatt az FBI újraindíttatta a nyomozást az elnökjelölt emailjeinek ügyében.

Gyanús emailek, szexbotrány: Ki Clinton legbizalmasabb tanácsadója?
Huma Abedin

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje hétfőn az ohiói Kentben kampányolt, és a városka egyetemén tartott nagygyűlésen csak röviden tért ki az újabb emailbotrányra. "Nincs itt semmi ügy" - mondta, és megállapításával az amerikai elemzők többsége egyet is ért.

Egy nap alatt 10 százalék

Amikor a múlt hét végén James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója levelet írt a kongresszus néhány képviselőjének, hogy tájékoztatást adjon az emailbotrány újabb fejleményeiről, pillanatok alatt nyilvánosságra került, hogy az FBI ismét Hillary Clinton elektronikus leveleinek ügyében nyomoz. A demokraták elnökjelöltjének támogatottsága egyes felmérések szerint egyetlen nap alatt tíz százalékot zuhant, és ma már országosan csak egy százalékkal előzi meg Donald Trumpot.

Pedig ezúttal nem a Clinton levelezéséből kikerült elektronikus levelek ügye tartja izgalomban az amerikai politikai és közéletet. Az FBI és hétfőtől immár a igazságügyi minisztérium is azt vizsgálja, hogy a Clinton bizalmas munkatársa, Huma Abedin, és válófélben lévő férje, Anthony Wiener volt demokrata párti képviselő közötti levelezésben vannak-e államtitkokat tartalmazó vagy titkosított levelek.

Huma Abedin, aki általában kerüli a nyilvánosságot, hétfőn azt mondta: nem is tudott arról, hogy a férje számítógépén vannak az ő levelei, s fogalma sincs arról, hogyan kerülhettek oda. 

Huma Abedin ritkán nyilatkozik, és bár szinte mindig ott látni őt Hillary Clinton mellett, kifejezetten kerüli a nyilvánosságot. Két évtizede, húszévesen, gyakornokként került Clinton mellé, és kapcsolatukat amerikai kommentátorok nagyon szorosnak, feltétlen bizalmon alapulónak írják le. Hillary Clinton gyakran mondogatja, hogy úgy érzi, mintha Huma a második leánya volna, egy alkalommal még Abedin Szaúd-Arábiában élő, egyetemi tanár édesanyja is megjegyezte: "Hillary, több időt töltöttél a lányommal, mint én, igazán féltékeny vagyok rád". Abedin jelenleg a demokrata párti elnökjelölt kampánycsapatának helyettes vezetője, Clinton elnökké választása esetén pedig várhatóan ő lesz a kabinetfőnöke.

Szaúd-Arábiából a Fehéz Házba

Huma Abedin Michigan államban született indiai szülők gyermekeként. Édesapja Újdelhiből származik, édesanyja a mai Pakisztánban született. Amikor Huma kétéves volt, a család a szaúd-arábiai Dzsiddába költözött, és Abedin ott nevelkedett egészen addig, amíg egyetemre nem ment. Az egyetemet már az Egyesült Államokban végezte. A George Washington Egyetemen tanult művészettörténetet, amikor gyakornokként a Fehér Házba, az akkori first lady, Hillary Clinton mellé került.

Ez 1996-ban történt, és a négy nyelven - köztük arabul és urdu nyelven is - beszélő, gyakorló muszlim Huma Abedin azóta elválaszthatatlan munkatársa Clintonnak.

Kabinetfőnöke lett, amikor Clintont New York állam szenátorává választották, és személyes asszisztensként dolgozott Clintonnak a 2008-as elnökjelöltségért folytatott kampányában is. Amikor Hillary Clinton 2009-ben átvette az amerikai diplomácia irányítását, Huma Abedin a kabinetfőnök-helyettese lett, és egy speciális megállapodásnak köszönhetően szerepet vállalt a Clinton Alapítványhoz kapcsolódó, Teneo nevű tanácsadó cégben is.

Közben kiállt Clinton mellett, amikor a líbiai Bengáziban lévő amerikai diplomáciai képviselet ellen 2012-ben végrehajtott terrortámadás miatt idézték a külügyminiszter Clintont egy parlamenti bizottság elé, és tanúskodott mellette idén májusban az FBI székházában is, amikor Clinton magánszerveren bonyolított hivatalos levelezésének ügyében tartott a nyomozás.

anthony weinerAnthony Weiner

Sorozatos szexbotrányok és válás

Abedin 2010-ben férjhez ment Anthony Weinerhez, aki akkor még a Demokrata Párt kongresszusi képviselője volt. Az elmúlt hat évben Abedin szinte minden bajának és kínos ügyének forrása Weiner volt. A politikus 2011-ben lemondásra kényszerült, mert nyilvánosságra került, hogy interneten nőkkel ismerkedett, és mutogatta magát. Az amerikai sajtót akkor bejárta a Weiner duzzadó férfiasságáról készült fotók garmadája, a házaspár azonban kibékült, és 2011-ben kisfiuk is született.

2013 májusában Wiener indult New York város polgármesteri székéért, de alig két hónapig tartó kampány után ugyancsak vissza kellett lépnie. Az ok ugyanaz volt, mint amiért a kongresszusi képviselői bársonyszéket kellett otthagynia: nem tudott leszokni arról, hogy férfiasságát mutogassa.

Abedin ismét megbocsátott a férjének, de Weiner idén nyáron újabb szexbotránnyal alázta meg őt: ezúttal úgy mutogatta magát, hogy kisfia ott volt mellette az ágyon, és ez már önmagában is büntetendő. Ekkor már betelt a pohár, Huma Abedin augusztus végén bejelentette, hogy elválik. 

Hillary Clintonhoz fűződő viszonya azonban rendíthetetlen. Az idén nyáron a Vogue magazinnak adott interjújában így fogalmazott: "kapcsolatunk természete megváltozott. Az évek során megosztottuk egymással életünk történéseit, olyan sokszor ebédeltünk együtt, hogy meg sem tudom számlálni, együtt töltöttük az ünnepeket, együtt sírtunk" - mondta el a lap amerikai kiadásában. Hillary Clinton sem fogy ki a dicséretekből, ha Huma Abedinről van szó. "Bája, intelligenciája, szerénysége páratlan, és láttam a fejlődését, ahogyan asszisztensből a tanácsadóm lett" - mondta róla Clinton a Vogue idei augusztusi számában.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink