Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-10-28 20:10:00

Újranyitja a vizsgálatot Clinton email-ügyében az FBI

Az FBI igazgatója jelezte, hogy újranyitják azt a vizsgálatot, amelyet Hillary Clinton ellen folytattak email ügyeivel kapcsolatban. A demokrata elnökjelöltet azzal vádolják, hogy még külügyminiszteri éveiben, titkosított dokumentumokat osztott meg, magánszervereiről. Az FBI korábban már folytatott vizsgálatot ellene e-miatt és le is zárták. Tizenegy nappal a választások előtt azonban újabb levelek kerültek elő, a nyomozást pedig újraindították.

Közlése szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsa, tartalmaznak-e titkosított információkat, s ennek fényében az FBI korábbi döntése - miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen - változatlanul érvényes-e.

Az előkerült e-mailekről annyi derült ki, hogy Anthony Weiner telefonjáról származnak. Ő Huma Abedin férje, aki Clinton egyik legközelebbi tanácsadója. A pár nemrég jelentette be, hogy elválnak.

Júliusban az igazgató úgy foglalt állást, hogy Hillary Clinton ugyan hibát követett el, amikor külügyminiszterként nem a hivatali - tehát biztonságos - email-fiókját, hanem a magánszerverét használta hivatalos levelezésre, de nem bizonyítható, hogy titkosított információk kerültek volna nyilvánosságra, így az FBI nem is javasolt vádemelést az igazságügyi minisztériumnak.

james comeyJames Comey

"Talán végre igazságot szolgáltatnak" - reagált a bejelentésre a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egy New Hampshire-ben tartott kampányrendezvényén. Amikor bejelentette a hírt, hívei - a helyszíni tudósítások tanúsága szerint - fülsiketítő örömujjongásban törtek ki. "Hillary Clinton korrupciója soha nem látott mértékű, nem hagyhatjuk, hogy ilyen bűnökkel az Ovális irodába vonuljon" - mondta Trump, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy tiszteli az FBI-t, mert képes volt felülvizsgálni korábbi álláspontját.

Korábban James Comey egy kongresszusi meghallgatáson republikánus képviselők kérdéseire válaszolva határozottan kizárta, hogy a nyomozást újraindítsák.

Az első kommentárok arra mutatnak rá: nem biztos, hogy a választásokat érdemben befolyásolja az FBI-vizsgálat újraindítása, hiszen egyes szövetségi államokban már folyik a korai szavazás. Hillary Clinton Iowában kampányol, de munkatársai azt közölték a CNN hírtelevízióval, hogy Cedar Rapidsban elmondandó beszédében nem kíván reagálni az FBI-igazgató bejelentésére. A CNN Cedar Rapidsból tudósító riportere a Clinton-kampánycsapattól származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a demokrata párti elnökjelölt munkatársait is meglepte James Comey bejelentése.

A CNN arról számolt be, hogy Clinton éppen egy rendezvényre tartott és a repülőn nem volt internet hozzáférése, ezért csak jóval később értesült a hírről. Egyelőre sem ő, sem a kampánystábja nem kommentálta a híreket.

Clinton stábja közleményben reagált. John Podesta, a politikus kampánymenedzsere azt írta: követelik, hogy James Comey adjon bővebb tájékoztatást arról, hogy milyen e-mailekről van szó.

atv.hu / MTI / CNN

További külföldi híreink