Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-10-21 15:09:00

Orbán: Kültelki trükk a nemzetállamok kijátszása

Fokozni kell az erőfeszítéseket a migrációs hullám, és különösen az Afrikából érkező bevándorlóáradat megfékezése, illetve a jogosulatlan menedékkérők visszaküldése érdekében - hangsúlyozták az európai uniós állam- és kormányfők az ebben a témában elfogadott zárónyilatkozatban.

Csütörtökön kezdődött Brüsszelben az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója, amelynek középpontjában az Oroszországgal való kapcsolatok, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, illetve a migrációs válság kérdései állnak.

Ez utóbbi téma zárónyilatkozatában azt írták, a csúcsvezetők fontosnak tartják a Földközi-tengeren keresztül Olaszország felé irányuló migrációs hullám megfékezéséhez a migrációs származási és tranzitországokkal kötött partnerségi megállapodásokat, illetve a kiváltó okok helyben történő kezelését, például a belső menekültek támogatásával.

A helyzet tartós stabilizálása érdekében elengedhetetlen az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény teljes körű végrehajtása és az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országok további támogatása.

Az uniós állam- és kormányfők kívánatosnak tartják a Törökországból a görög szigetekre érkező menedékkérők visszatoloncolásának felgyorsítását is - olvasható a zárónyilatkozatban.

A dokumentumban arra is felszólították a tagállamokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezésének felgyorsítása érdekében. Magyarország és Szlovákia ehhez a ponthoz különvéleményt fogalmazott meg. Az aláírók emellett kiemelték az uniós külső határok védelmének szükségességét, és ehhez fontos lépésnek nevezték azt, hogy október elején megkezdhette működését a közös uniós határ- és parti őrség.

Orbán: Az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat

Sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az uniós-csúcs után.
A kormányfő sajtóértekezletén tudatta az MTI tudósítása szerint: általában véve is szerette volna levetetni azt a kérdést a napirendről, mert megítélése szerint erről soha nem lesz konszenzus a tagállamok között, ezért nincs értelme napirenden tartani. Mint mondta: ezt nem sikerült elérni, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök világossá tette, hogy a bizottság nem vonja vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki.

fotó: mtiFotó: MTI
Az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával - hangoztatta Orbán Viktor, majd leszögezte, hogy az Európai Unióban szabad, független államok társulnak, ennek pedig az "alfája és omegája" az, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak, az állam- illetve kormányfők pedig kétszer is csak önkéntes kvótáról állapodtak meg.

Orbán Viktor "kültelki trükknek" nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

Magyarország a szolidaritás részének tekinti azt a pénzt és energiát, amelyet a határok védelmére fordít - jelentette ki Orbán Viktor. Ezzel ugyanis "nemcsak Magyarország érdekeit védjük, hanem mindenkit, aki mögöttünk van" - tette hozzá. A miniszterelnök egyúttal elutasította azoknak a tagállamoknak az érvelését, hogy Magyarország nem szolidáris, amikor elutasítja a menekültek befogadását. Hangoztatta: vannak tagországok, amelyek nem védik kellően a határaikat, pedig azok uniós határok is.

Arra is kitért, hogy Ukrajna az uniós vízummentesség minden feltételének eleget tesz, Ukrajnának mielőbb meg kell kapnia a vízummentes utazás lehetőségét. A miniszterelnök tudatta: az Európai Tanács arra kérte az Európai Bizottságot, hogy "ne fektesse" tovább az ügyet.

Tusk: Az EU csupán válaszokat ad az orosz reakciókra

Az unió nem kívánja fokozni a feszültséget Oroszországgal, csupán válaszokat ad az orosz akciókra - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli csúcs első tárgyalási napját követően tartott sajtótájékoztatóján péntekre virradó éjszaka. Tusk elmondta, a tanácskozó tagállami vezetők arra szólították fel a Szíriában szembenálló feleket, hogy azonnal hagyjanak fel az atrocitásokkal és az ellenségeskedéssel.

Az Európai Unió elítéli a szíriai rezsim és orosz szövetségese számos halálos áldozatot követelő támadásait, különösen Aleppó városában és környékén - hangsúlyozta a tanács elnöke.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA), - amelyet egy kivételével mindegyik tagállam elfogadott - kérdése szerinte továbbra is aggodalomra ad okot, mert az ügy sokat árthat Európa megítélésének. "A polgárainkat egyre jobban aggasztja, hogy az általunk tárgyalt kereskedelmi megállapodások az ő érdekeiket szolgálják-e. Attól tartok, nem tudjuk folytatni a szabadkereskedelmi egyezmények megkötésére irányuló egyeztetéseket, ha nem bizonyítjuk, hogy komolyan vesszük az európai fogyasztók, munkások és vállalatok érdekeit" - mondta Tusk újságírók előtt.


Matteo Renzi olasz miniszterelnök közölte, az Európai Unió visszalépett azoktól a tervektől, amelyek szerint szankciókkal fenyegetnék Oroszországot a szíriai beavatkozása miatt. Sajtótájékoztatóján az olasz kormányfő elmondta, hogy az ülésen elfogadott zárónyilatkozatban a Szíriában tomboló erőszak beszüntetésére, tűzszünetre, illetve a politikai átmenet megkezdésére szólítottak fel. "Nehéz elképzelni, hogy ennek bármilyen köze lenne az Oroszország elleni további szankciókhoz" - mondta.

Merkel: Embertelenség az, ami Aleppóban történik

Angela Merkel német kancellár kijelentette, elfogadhatatlan a szíriai Aleppó bombázása, az emberiességi alapelvek semmibevételét jelenti, ezért mérlegelni kell minden elképzelhető válaszintézkedést. Sajtótájékoztatóján Merkel leszögezte,

nem zárnak ki semmilyen további lépést, amennyiben folytatódnak a szíriai jogsértések.

Hozzátette, az Európai Unió mindent el fog követni annak érdekében, hogy eljuthassanak a humanitárius segélyszállítmányok az Aleppóban rekedt civilekhez. A német kancellár "embertelenségnek", "szavakkal nehezen leírhatónak" nevezte az aleppói történéseket, amelyek meglátása szerint egyértelműen sértik a nemzetközi humanitárius jogot. Mint mondta, a polgári célpontok elleni támadások elkövetőit felelősségre kell vonni. Merkel tartós tűzszünetre szólított fel, illetve arra, hogy a harcoló felek tegyék lehetővé a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását az ostromlott városban rekedt civilekhez.

A Brexit témájáról szólva a német kancellár rendkívül pozitív üzenetnek nevezte, hogy a brit miniszterelnök arról biztosította a tanácskozás résztvevőit, hogy az Egyesült Királyság egészen a tényleges kilépésig teljes jogú tagja kíván lenni az uniónak.

atv.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ATV Frizbi című műsora új adással jelentkezik vasárnap este 21:00-től.

További külföldi híreink