Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-10-14 07:45:00

A 10 legdurvább kijelentés, ami a Clinton-emailekből kiderül

Már hetek óta azon csámcsog a sajtó, hogy Donald Trump mennyire vulgárisan beszélt évekkel ezelőtt a nőkről, sőt a saját lányáról is. Akad azonban botrány a demokrata oldalon is, a Wikileaks által nyilvánosságra hozott emailek rávilágítanak a Clinton-kampány árnyoldalára is.

A 10 legdurvább kijelentés, ami a Clinton-emailekből kiderül

Az RT a válogatásában összegyűjtötte azt a 10 leginkább megdöbbentő kiejelentést, amit a Wikileaks által nyilvánosságra hozott 7000 emailben olvasni lehetett. A szervezet Hillary Clinton kampányfőnökének, John Podestának az emailrendszerét törte fel.

1. Clinton utálja az átlagos amerikaiakat

Az egyik emailből úgy tűnik, mintha Clinton gyűlölné a „mindennapi amerikai választókat”.

„Tudom, hogy már utálja a mindennapi amerikaiakat, de szerintem azt a kijelentését kellene használnunk elsőként, amikor azt mondja: Azért indulok elnöknek, mert mindennapi amerikaiaknak egy bajnokra van szüksége”

– írta Podesta Clinton kommunikációs igazgatójának, Jennifer Palmierinek 2015 áprilisában.

john podestaJohn Podesta

2. Összemelegedés a médiával

Aznap, mikor Clinton bejelentette elnökjelölti ambícióit Podesta emailben a Business Insider nevezetű híroldallal kapcsolatban levelezett Palmierivel. Mindketten jobboldalinak állították be az oldalt.

„Jól tudom, hogy jobboldaliak? Elég nagy a forgalmuk” – írta Podesta.

„Igen, jobboldaliak, de Philippe valami furcsa módon összemelegedett velük”

– válaszolta Palmieri.

(Philippe Reines Clinton külügyminisztériumi szárnysegédje volt.)

3. Az Egyesült Államok szövetségesei pénzelik az Iszlám Államot

Egy másik emailből kiderül, hogy Clintonnak tudomása van arról, hogy az Egyesült Államok közel-keleti szövetségesei, Szaúd-Arábia és Katar „titkos pénzügyi és logisztikai támogatást nyújt az Iszlám Államnak és más radikális szunnita csoportoknak a térségben”. Az érintett országok ezeket az állításokat a nyilvánosság előtt cáfolták.

„Miközben a katonai hadműveletek előrehaladottak, használnunk kell a diplomáciai és a hagyományos hírszerzési erőnket, hogy nyomást helyezzünk a katari és a szaúdi kormányokra, amelyek titkos pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtanak az Iszlám Államnak és más radikális szunnita csoportoknak a régióban”

– ezt az üzenetet Podesta kapta.

4. A Clinton-alapítványt nem amerikaiak finanszírozzák

2013-ban a Mediacorpnak Clinton elismerte, hogy az alapítványához érkező támogatások nagy rész külföldről származik.

„Arányosan a kanadaiak a Clinton Alapítvány legnagyobb támogatói. Nagyszerű, hogy ennyire sok kanadai támogat minket”

– fogalmazott a demokrata elnökjelölt a Washington Examiner szerint.

bernie sandersBernie Sanders

5. Kiderült, ki szivárogtatott Bernie Sandersről

Januárban Donna Brazile, Bill Clinton egykori tanácsadója és a Demokrata Nemzeti Bizottság magas rangú tanácsadója továbbított Clinton kampánycsapatának egy titkos információt, mely szerint a párton belüli fő rivális, Bernie Sanders „Keddi Twittervihar” néven valami nagy dobásra készül.

„Köszi Donna, hogy felhívta erre a figyelmünket”

– válaszolta Adrienne Elrod, Clinton kampánycsapatának a munkatársa.

Brazile helyére végül Clinton bizalmasát, Debbie Wasserman-Schultzot ültették, akinek aztán ammiatt kellett lemondania a bizottság vezetői posztjáról, mert júliusban kényes információkat szivárogtattak ki a belső emailezésből. Állítása szerint az incidens mögött Trump és az orosz hekkerei állnak.

6. Titkos politikai találkozók, amiről a szavazók mit sem sejtenek

A kiszivárogtatott emailek egy része Clinton külügyminisztériumi munkáját követő beszédeinek a leiratát tartalmazták. Az egyik ilyen 2013-as beszédben Clinton arról beszélt, hogy bizonyos politikai döntéshozatali folyamatoknak a választók elől rejtve kell maradniuk, mert azok felidegesítenék az embereket.

„Ha mindenki figyelné a hátsó szobák egyeztetéseit és beszélgetéseit, akkor az emberek minimum idegesek lennének. Szóval szükség van egy nyilvános és egy privát álláspontra is”

– fogalmazott Clinton a National Multi-Housing Council előtt elmondott beszédében, amiért amúgy 225 ezer dollárt kapott.

7. Dzsihadisták szivároghatnak be a menekültek között

Szintén egy 2013-as beszédében Clinton amiatt fejezte ki az aggodalmát, hogy Szíriából ellenőrizetlen menekültek tömegei mennek át a szomszédos Jordániába. A demokrata elnökjelölt akkor azt állította, lehetetlen mindenkinek a személyazonosságát ellenőrizni.

„Különösen Szíriával kapcsolatban aggódik mindenki, Jordániában például azért, mert több százezer menekült érkezik a határaikhoz, amit egyszerűen nem lehet ellenőrizni, így nem tudják, hogy dzsihadisták szivárognak-e be a tényleges menedékkérők között, vagy sem”

– olvasható az egyik beszéd leiratában. 

8. Repüléstilalmi zóna Szíriában? Nem, aztán mégis

A második elnökjelölti vita során Clinton kiállt amellett, hogy Szíria egyes részei felett repüléstilalmi zónákat kellene létrehozni. 2013-ban a Goldman Sachs által pénzelt beszédében viszont rendkívül szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy ez egyáltalán működne-e a modern Szíriában.

„Szíria elkezdte a világ negyedik legnagyobb hadseregét építeni. Nagyon kifejlett légvédelmi rendszere van. És egyre kifinomultabb az orosz importnak köszönhetően. Szóval a rakétáinkkal nem akarjuk veszélybe sodorni a pilótáinkat, ami sok szíriaival is végezne”

– magyarázta a repüléstilalmi zónák létrehozása ellen felhozott érveket Clinton.

chelsea clintonChelsea Clinton

9. Clinton lánya egy „elkényeztetett kölyök”

2011 decemberében az egyik Clinton szervezet létrehozásában közreműködő ügyvéd, Doug Band amiatt panaszkodott, hogy Chelsea Clinton alig törődik a hivatali problémákkal.

„Biztos vagyok benne, hogy Chelsea-t jobban izgatja a NY Postban megjelent kamu sztori és az apja nőügyeivel kapcsolatos történetek, mint a szervezettel kapcsolatos feladatai”

– fogalmazott.

Egy másik emailben azt mondta, hogy Chelsea „úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett kölyök, akinek nincs más dolga, mint magát igazolni különféle ügyekkel, mert ahogy fogalmazott, még nem találta meg az útját és az élete fő hangsúlyát”.

edgar mitchellEdgar Mitchell

10. Intergalaktikus háború közeleg

Az idegenek segíteni szeretnének az embereknek, de félnek a földön tapasztalható erőszaktól – írta 2015-ben az Apollo program egyik asztronautája, Edgar Mitchell Podestának. Az űrhajós egy intergalaktikus háborúra is hivatkozik, valamint azt állítja, az idegenek létezéséről a Vatikánnak is tudomása volt.

„A földönkívüliekkel való hábrú egyre közelebb van. Úgy éreztem, ennek a tudatában kell lennie, ezért javasolnék egy Skype-beszélgetést”

–írta a 2016-ban elhunyt Mitchell.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink