Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-10-07 07:38:00

Évtizedekkel az apartheid után: Fehérek tízezrei élnek gettókban Afrikában - képek

Negyed évszázaddal ezelőtt még a fekete dél-afrikaiak éltek nyomorban, az apartheid-korszak az országban a fehéreknek viszont jó életet biztosított. Manapság viszont teljesen átalakultak a társadalmi viszonyok.

Évtizedekkel az apartheid után: Fehérek tízezrei élnek gettókban Afrikában - képek

Miközben a középosztályba tartozó fekete dél-afrikaiak többsége felemelkedett, nagy házakat vásárolt hatalmas medencékkel és BMW-vel furikáztak, mint fehér társaik – az elszegényedő fehér társadalom kis gettókba szorult vissza.

Jacques Nelles profi fotós meglátogatta az egyik ilyen közösséget Johannesburg nyugati részén. A 4 és fél milliós dél-afrikai közösségből mintegy 42 ezren élnek mélyszegénységben. A fekete társadalomban jóval nagyobb a nélkülözők aránya, a 43 milliós lakosság 63 százaléka él szegénységben.

A fehér gettók nyomora

Dél-Afrikában körülbelül 80 nyomortelep van, Munsieville-ben közel háromszáz ember lakik. Többségük minden nap a túlélésért küzd, havi keresetük nem haladja meg a 15 ezer forintot. 

A lakosok zöme a 17 században bevándorló holland telepesek leszármazottja. Sokaknak a felmenője részt vett száz évvel ezelőtt a Brit Birodalommal szemben zajló véres háborúban.

A nyomortelepen nincsen bevezetve a víz, az áram, de kevés az étel is. A bódékat simán a földre építik, így a gyakori esőzések többször elmossák az emberek otthonául szolgáló tákolmányokat.

A lakosok nyomorát az is tetőzi, hogy a kórházak nem hajlandóak kezelni a gettóban lakókat, a munkaadók pedig nem szívesen alkalmazzák az ittenieket. 


Sötét múlt

Az apartheid éra alatt, az alulképzett fehérek többsége a rendőrségnél kapott munkát. Legtöbbjük aktívan részt vett a feketék demonstrációinak a brutális leverésében. A fegyveres erők kötelékében szolgálók pedig a namíbiai háborúkban vállalt szerepet.

A Dél-Afrikai Védelmi Erő-t 1994-ben aztán feloszlatták. A hadsereg is átalakult. A létszám lecsökkent, a kötelékében zömében feketék szolgálnak.

A nehéz helyzetbe jutó fehér dél-afrikaiak egy része Új-Zélandba és Ausztráliába vándorolt ki.

Inkább a cigi és az alkohol

A nyomortelepet meglátogató fotós arról számolt be, hogy a gettóban élők nagy része fogyatékossági segélyből és a karitatív szervezetek adományaiból tartja fent magát. A lakosok nagy része magát okolja a drámai körülményekért, de a kiutat nem látják a helyzetükből.

Nelles mindemellett azt is megjegyezte, hogy sokan az utcán koldulnak és a bevételeiket inkább a cigire és az alkoholra költik, mintsem hasznosabb dolgokra. Néhányan persze elégedettek ezzel az életszínvonallal.

„Leginkább az rendített meg, hogy rengeteg nyomorban élő gyermekkel találkoztam. Elszomorít a tudat, hogy ezek a fiatalok valószínűleg soha nem tudnak majd kitörni ebből a helyzetből. A legtöbbjük még azt sem tudja, hogy milyen az élet Munsieville-n kívül.”

atv.hu / DailyMail

Ajánlom

További külföldi híreink