Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-09-26 15:10:00

"Beteg, náci propaganda": Izrael-ellenes videót készítettek norvég színészek

„Beteg, náci propagandának” tartja az izraeli külképviselet a Norvég Nemzeti Színház bocsánatkérő videóját, amelyben azért sajnálkoznak, hogy egykor „szégyenletes módon együttműködtek” az Izraeli Nemzeti Színházzal, a Habimával.

"Beteg, náci propaganda": Izrael-ellenes videót készítettek norvég színészek

Izrael norvégiai nagykövete, Raphael Schutz szerint a hétvégén nyilvánosságra hozott videó az egyik legrosszabb típusú Izrael-ellenes propaganda.

„A Nemzeti Színház saját érdeke, hogy világossá tegye, az említett videó nem az intézmény hivatalos álláspontját tükrözi, hiszen a videó ezt sugallja”

– nyilatkozott a diplomata a Klassekampen nevű lapnak.

Az izraeli nagykövet által hivatkozott videóban úgy tűnik, mintha a Nemzeti Színház hivatalosan bocsánatot kért volna azért, hogy 2013 és 2015 között együttműködtek a Habimával, amivel „legalizálták az izraeli megszállást”. A Morgenbaldet című lap így is hozta le a hírt: A Norvég Nemzeti Színház bocsánatot kér.

raphael schutzRaphael Schutz

A Norvég Nemzeti Színház közleményben reagált a tiltakozásra.

„A cikket és a videót nem a Nemzeti Színház készítette, és nem a hivatalos álláspontot képviseli. Sokkal inkább a művészi szabadság kifejezése”

– olvasható az intézet közleményében.

A videó a Nemzetközi Isben Fesztivál Valóságos szörnyek című művészeti projekt keretében készült. A videó villámgyorsan elterjedt az interneten, ami miatt az izraeli média is felkapta a fejét.

„A Nemzeti Színház a csend és a bojkott helyett inkább együttműködik a határon túli és az általunk kritizált rezsimek művészeivel” – folytatódik a közleményt.

Az izraeli külügyminisztérium szerint álszent dolog a szólásszabadság képe mögé bújni. „Norvég színészek készítették a videót hivatalos támogatásból, amelyben a Norvég Nemzeti Színház kamu szóvivője az izraeli színházak és az egész ország elleni bojkottra szólít fel” – fogalmaznak a válasz-közleményükben.

„A dezinformáló klip a Harmadik Birodalom propagandagépezetére, és Joseph Goebbelsre, valamint Leni Riefenstahl náci filmrendezőre emlékeztet. Izrael felszólítja a Norvég Nemzeti Színházat, amelynek a nevében ezek a becsületsértő kijelentések elhangoztak, hogy egyértelműen és azonnal határolódjanak el attól és intézkedjenek az ügyben, hogy levegyék a videót minden felületről.”

A videót készítő egyik színész megdöbbent a reakciókon. Szerinte szokatlan, hogy egy magát demokratikusnak mondó nemzet valakit nácinak bélyegez. „Meglepő, hogy Izrael arra kéri a nagynevű norvég intézményt, hogy cenzúrázza a saját színészeit” – fogalmazott.

atv.hu / TheLocal

További külföldi híreink