Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-09-13 10:24:00

Luxemburgi külügyminiszter: ki kell zárni Magyarországot az unióból

Jean Asselborn szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. Szijjártó külügyminiszteri reakciójában komolytalan figurának nevezte luxemburgi kollégáját. Elutasította a felvetést a német és az osztrák külügyminiszter is.

Luxemburgi külügyminiszter: ki kell zárni Magyarországot az unióból
Jean Asselborn

A szocialista politikus a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy az EU jövőjéről - Nagy-Britannia részvétele nélkül - tartandó tanácskozást az EU történetének legnehezebb helyzetében rendezik meg. Az EU elbukhat, nem abban az értelemben, hogy az uniós intézmények hirtelen megszűnnek, hanem úgy, hogy "belsőleg összeomlik", és cél, irány és összetartás nélkül fog sodródni - fejtette ki.

Eluralkodott a félelem

Mint mondta, az EU előtt álló nagy kihívásoknak, a terrornak, a migrációnak, a gazdasági egyenlőtlenségnek és a sok tagállamot jellemző nagy munkanélküliségnek ösztönöznie kellene egy "hatékonyabb Európa" felépítésére, de mindenkin eluralkodott a félelem, amelyet a "baloldali és jobboldali demagógok" csak tovább erősítenek. Ebben a helyzetben a reflexszerű válasz a nemzetállami szintű megoldás, így a tagállamok a globalizációt ellentmondásos módon nem európai, hanem nemzeti szinten közelítik meg.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol "egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb" a menekültek távoltartását szolgáló kerítés. "Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen" - jelentette ki Jean Asselborn, hozzátéve, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel "szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal".

Szerinte Magyarországnak ma semmi esélye nem lenne arra, hogy megszerezze az uniós tagságot, és ez nagy gond Magyarországnak és az uniónak is.

A magyarországi kvótareferendumról szólva hangsúlyozta, hogy a szavazás eredménye "természetesen Európa ellen" szól majd. A kormány egyenlőségjelet tesz a menekültek és a terroristák közé, ami "felelőtlen és mélységesen Európa-ellenes" eljárás

- vélekedett.

Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely "kerítést épít háborús menekültek ellen", vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az EU nem tűrhet el ilyen viselkedést, a kizárás az egyetlen lehetőség a közösség értékeinek és összetartásának megőrzésére - jelentette ki Jean Asselborn.

Megváltoztatná a kizárás szabályait

Hozzátette, hogy nem naiv, és ismeri az úgynevezett az uniós tagság felfüggesztését célzó, úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, amelynek alapján az intézkedést csak a tagországok teljes egyetértésével lehet meghozni. Éppen ez a gond, és ezt tudja a magyar kormányfő is, akit legkevesebb egy ország védelmez, ezért hasznos lenne megváltoztatni a szabályokat úgy, hogy ne legyen szükség egyhangúlag hozott döntésre a tagság felfüggesztéséhez - mondta a luxemburgi külügyminiszter az interjúban, amelyet számos más német lap is ismertetett kedden a hírportálján.

Szijjártó: Asselborn komolytalan figura

A magyar embereknek joguk van elmondani a véleményüket, és nekik van csak joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

"eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura", látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, "kioktató, nagyképű, frusztrált". Magyarországot akarja kizárni az EU-ból, de "magát már régen kizárta a komolyan vehető politikusok közül"

- vélekedett. Hozzátette: "rendes nihilistaként" fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán. 
    
A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel szemben Magyarország történelme során mindig Európát védte, és most is ezt teszi. A magyar emberek október 2-án véleményt mondanak az illegális bevándorlásról, a brüsszeli kvótacsomagról és "a Jean Asselborn típusú figurákról" - közölte, megjegyezte: ez a jogállam. 
    
Kiemelte: a magyaroknak joguk van elmondani a véleményüket, és csak nekik van joguk eldönteni, hogy kikkel akarnak együtt élni és kikkel nem. Ezt a jogot sem a brüsszeli bürokraták, sem a luxemburgi külügyminiszter nem veheti el - fűzte hozzá.
    
Szijjártó Péter szerint ugyan kissé furcsa, hogy az "adóoptimalizálás" hazájából érkező Jean Asselborn és a szintén luxemburgi Jean-Claude Juncker beszél közös teherviselésről, "de értjük, hogy ez mit jelent: mások hibáiért viselje a terheket Magyarország". A magyar kormány ezt visszautasítja, a magyarok pedig október 2-án elmondják a véleményüket - áll a külügyminiszter közleményében.

A luxemburgi külgyminiszter szavaira reagált a német és az osztrák külügyminiszter is. Frank-Walter Steinmeier úgy fogalmazott, egy uniós tagállamot sem kellene kitesékelni a közösség ajtaján. Sebastian Kurz szerint elfogadhatatlanok Asselborn szavai, "Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja" - szögezte le.

Sobotka: Senkit nem fogunk kizárni

Milos Zeman cseh államfő szerint Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetése, miszerint Magyarországot ideiglenesen vagy véglegesen ki kellene zárni az EU-ból, rendkívüli módon árt az Európai Uniónak és az európai integrációs projektnek. "A luxemburgi külügyminiszter kijelentései rendkívüli módon ártanak az egész Európai Uniónak és az európai integrációs projektnek" - tolmácsolta Zeman véleményét szóvivője, Jirí Ovcácek. "Magyarország Csehország partnere az EU-ban és a visegrádi csoportban is" - jegyezte meg a szóvivő.

Asselborn Magyarország-bírálatát Csehországban Bohuslav Sobotka miniszterelnök is visszautasította.

"Nem fogunk semmiféle uniókat létrehozni az EU-n belül, és senkit sem fogunk kizárni. Európának együtt kell működnie és összetartónak kell lennie"

- olvasható a cseh kormányfő nyilatkozatában.

Egy unión belüli unió létrehozásáról Milos Zeman és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje beszélt hétfői találkozójukon Prágában. "Arról beszéltünk, hogy lehetne-e hangosabban hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert közös a történelmünk, és hasonló módon látjuk a dolgokat" - nyilatkozott Norbert Hofer újságíróknak a találkozó után. "Uniót akarunk kialakítani az unióban" - szögezte le az osztrák elnökjelölt. "Norbert Hofer a találkozón bemutatta projektjét az unión belüli unióról, amely lényegében megfelel a visegrádi csoport kiszélesítéséről alkotott elképzelésnek, a Visegrád plusznak" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban hétfőn a cseh elnöki szóvivő.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink