Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-09-05 06:02:00

Történelmi vereséget szenvedett Angela Merkel pártja a tartományi választáson

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig a berlini vezetés menekültpolitikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mögé szorult a vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban közölt előzetes hivatalos végeredmény szerint.

Történelmi vereséget szenvedett Angela Merkel pártja a tartományi választáson

A választási bizottság adatai alapján az újonc AfD-n kívül a tartományi gyűlés valamennyi pártjának támogatottsága csökkent a legutóbbi, 2011-ben tartott választáshoz képest. Az SPD a szavazatok 30,6 százalékát szerezte meg, ami 5 százalékos visszaesés az öt évvel ezelőtti 35,6 százalékhoz viszonyítva. A Mecklenburg-Elő-Pomerániában első alkalommal induló - 2013-ban alapított -

AfD 20,8 százalékos eredménnyel jutott be a schwerini Landtagba. A párt így már a 16-ból 9 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel.

Az eredményhez Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke is szinte azonnal gratulált.

marine le penMarine Le Pen

A CDU a szavaztok 19 százalékával a harmadik helyen végzett, 4 százalékponttal elmaradva eddigi legrosszabb mecklenburg-elő-pomerániai eredményétől, a 2011-es 23 százaléktól.

Angela Merkel pártja eddig soha nem végzett még az AfD mögött tartományi választáson. Mecklenburg-Elő-Pomeránia a pártelnök-kancellár szűkebb politikai hazája;

a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson 1990 óta mind a hét alkalommal a tartomány északi, tengerparti térségében fekvő egyik egyéni választókerületben szerzett mandátumot. 

A negyedik a Baloldal a szavazatok 13,2 százalékával, ami 5,2 százalékos visszaesés 2011-hez képest.
A Zöldek nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt, 4,8 százalékos - az öt évvel ezelőttihez viszonyítva 3,9 százalékkal gyengébb - eredménnyel kiestek a tartományi gyűlésből. Így Mecklenburg-Elő-Pomeránia az egyetlen tartomány, ahol a párt nem rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel.

Távozik a Landtagból a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is, amely a 2011-es 6 százalék után 3 százalékot szerzett. A széles körben neonácinak tartott párt így már egyetlen tartományi parlamentben sincs jelen.
Az 1,33 millió választó 61,6 százaléka adta le szavazatát. Öt évvel ezelőtt 51 százalék volt a részvételi arány. A 71 tagú schwerini Landtagban az SPD 26 mandátumot szerzett, frakciójának létszáma 1 fővel csökkent.

Az AfD 18 képviselőt küldhet a tartományi gyűlésbe. Sikerének értékét növeli, hogy 3 mandátumot egyéni választókerületben szerzett. A CDU 3 képviselői helyet veszített, frakciója 16 fős lesz. A Baloldal 3 mandátumot veszített, 11 képviselőt küldhet a Landtagba.

A 2006 óta a CDU-val kormányzó SPD ismét alakíthat többségi támogatásra támaszkodó kormányt eddigi koalíciós társával, de szűk többséget a Baloldallal is szerezhet a Landtagban.  Az SPD és a Baloldal elődszervezete - PDS, a keletnémet állampárt utódpártja - 1998-tól 2006-ig együtt kormányozta a volt NDK területén, Németország észak-keleti részén fekvő tartományt.

forrás: reutersForrás: reuters

Az 1,6 millió lakosú, 23 ezer négyzetkilométer területű, ritkán lakott - négyzetkilométerenként 70 fős népsűrűségű - Mecklenburg-Elő-Pomeránia a legkevésbé fejlett tartományok közé tartozik. Az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) tavaly 24 932,2 euró volt, amivel az utolsó helyre került a 16 német tartomány rangsorában. A munkanélküliség ugyan jelentősen csökkent a most véget érő ciklusban, de még mindig 9 százalékos, ami a 6,1 százalékos országos munkanélküliségi ráta másfélszerese. Főleg a viszonylag kevés munkalehetőségnek tulajdonítható, hogy a tartomány lakossága 300 ezer fővel csökkent az ország újraegyesítése óta.

"Ismét megbüntették Angela Merkelt"

Angela Merkel kancellár kudarcaként értékeli a német sajtó a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban vasárnap tartott, helyi törvényhozási (Landtag-) választás eredményét. Hétfői kommentárok azt is kiemelik, hogy a néppártok - az Angela Merkel vezette jobboldali CDU és a szociáldemokrata párt (SPD) - gyengülnek, és megvetette a lábát a kancellár menekültpolitikájának bírálatára alapozó Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt.

A legnagyobb példányszámú német újság, a Bild szerint a szavazók "ismét megbüntették" Angela Merkelt, az AfD pedig profitált a többi párt tevékenységét övező elégedetlenségből. Az erjedés a lakosságban még a menekültválság előtt kezdődött, és a politika és a média nem vett tudomást a globalizációtól, a leszakadástól és a káros hatásúnak érzett idegen kultúrák túlsúlyba kerülésének veszélyétől való félelmekről.

Az AfD egyelőre a tiltakozó szavazók pártja, sikere a többi pártra vonatkozó csalódottság kifejeződése. "Rajtuk múlik, hogy tartalmilag és személyileg visszaszerezzék a bizalmat. Sok idejük már nincsen" - írta a Bild.

A konzervatív Die Welt kiemelte, hogy a mecklenburg-elő-pomerániai választás ugyan a tartomány mérete miatt nem túlságosan fontos, de meglehet, hogy a CDU rossz eredménye miatt "Merkel ellenfelei előjönnek a fedezékből". Azonban az is lehet, hogy a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában 2017 tavaszán tartandó választásig eltart még a "morgolódás", és csak utána kezdődik a "leszámolás", ha a CDU tovább gyengül.


A Spiegel Online hírportál A tiltakozó szavazók győzelme címmel közölt elemzést, amely szerint a vasárnapi szavazás iránymutató, azt jelzi, hogy a választók "súlyosan megbüntetik a néppártokat" (a CDU-t és az SPD-t), az AfD pedig végképp megveti a lábát az ország keleti részén, az egykori NDK területén. Hozzátették, hogy a CDU számára az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv valósult meg, és az eredmény még úgy is "összeomlást" jelent, hogy Mecklenburg-Elő-Pomeránia a maga 1,33 millió választásra jogosult polgárával nem túlságosan számottevő a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

A liberális Der Tagesspiegel Angela Merkel kancellárságának vége? címmel közölt kommentárt, amely szerint

a választási eredményben annak is van szerepe, hogy a félelem a tavalyi menekülthullám megismétlődésétől az AfD-hez tereli az embereket.

Így a 2017 szeptemberében tartandó Bundestag-választásig az lehet az egyik legfőbb politikai kérdés, hogy meg tudja-e akadályozni Angela Merkel menedékkérők újabb tömegeinek beáramlását. Ha ez nem sikerül, kancellárságának még a választás előtt vége lesz - jósolja a berlini lap.

Egy másik fővárosi újság, a baloldali Berliner Zeitung szerint a kezdetben az euróövezeti válság berlini kormányzati kezelésével való elégedetlenségre építő AfD tavaly "ügyesen váltott", most már nem az euró a témája, "választóit egyes egyedül az idegenektől való félelemmel mozgósítja", javasolt megoldása pedig a bezárkózás.

Az AfD szavazói "nem is egy valóban létező pártra szavaznak, hanem a tiltakozást választják és egy hangulatot", hiszen az AfD "ideális felületet kínál a düh, a csüggedtség, a háttérbe szorítottság érzete és mindenekelőtt a félelem kivetítésére" - írta a Berliner Zeitung.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink