Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-09-01 10:30:00

Horror: Holokausztáldozatok agyi maradványait találták meg egy német pszichiátrián

A müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézetének felújítása során a holokauszt zsidó áldozatainak több tucatnyi testrészére bukkantak. Az agyi részek megtalálásáról az Army Radio adott hírt szerdán.

Horror: Holokausztáldozatok agyi maradványait találták meg egy német pszichiátrián

A felfedezés nyomán az intézet tanácsa teljes körű vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítsék, milyen célt szolgáltak ezek az emberi maradványok az intézetben.

A Max Planck Inztézet neuropatológiai részlegét egykor a náci agykutató Julius Hallervorden vezette, aki különböző emberi kísérleteket hajtott végre a második világháború alatt. Az Intézményt akkor Wilhelm Császár Intézetnek hívták.

Az újonnan megalakult kutató csoport már elkezdte azonosítani az emberi maradványokat, hogy azokat el tudják temetni a már eddig bevett szokásnak megfelelően. A folyamat akár több hónapig, több évig is elhúzódhat.

a max planck pszichiátriai intézetA Max Planck Pszichiátriai Intézet

Az Intézet a felfedezéssel kapcsolatban az alábbi közleményt tette ki a weboldalára:

"Az intézményt kínosan érintik a most talált leletek, amelyek a szervezet szégyenfoltjára világítanak rá. A nyilvánosságot azonnal tájékoztatjuk, ha bármilyen új információ birtokába jutunk a teljes körű kivizsgálás folytán."

A leletekről a jeruzsálemi Yad Vashem intézetnek sem volt semmi tudomása. A múzeum holokausztkutató részlegének nemzetközi igazgatója, Dan Machman professzor a rádiónak elmondta, a felfedezés csak részben meglepő.

hallervorden munka közbenHallervorden munka közben

"Tudomásunk volt arról, hogy különféle kísérleteket hajtottak végre az intézetben, ahol a maradványok egy részét nem égették el. Két évvel ezelőtt néhány áldozatnak a csontjait egy berlini szemétlerakónál találták meg. A következő évben egy részletes tanácskozást fogunk rendezni az ügyben."

"A mostani felfedezés nyilvánvalóan új és ismeretlen előttünk, különösen 70 évvel az események után"

- fogalmazott. Hozzátette, nehéz kideríteni, hogy a maradványok kizárólag "kegyes gyilkosságokból" származnak-e, vagy más forrásból is szerzett az intézet hasonló testrészeket.

a wilhelm császár intézetA Wilhelm Császár Intézet

Hallervorden a nürnbergi tárgyalások során elismerte, hogy elfogadott emberi testrészeket a náci koncentrációs táborokból.

"Azok az agyak csodálatos maradványai voltak a fogyatékos, beteg és születési rendellenességtől szenvedő áldozatoktól. Persze, hogy elfogadtam őket. Nem foglalkoztam azzal, hogy honnan származnak, vagy hogyan jutottak a birtokomba"

- fogalmazott a tárgyalás során.

Az Intézet a hírhedt Josef Mengelétől is kapott emberi testrészeket. A "Halál Angyalaként" elhíresült náci orvos kegyetlen kísérleteket hajtott végre az auschwitzi koncentrációs táborban. Sok esetben élő embereken kísérletezett, volt olyan nap, amikor 14 ikerpár halt bele a "tanulmányozásba".

atv.hu / RT / Arutz Sheva

További külföldi híreink