Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-07-29 10:41:00

Ellátogatott Auschwitzba Ferenc pápa - képek

Hosszú, csendes imában merült el Ferenc pápa péntek reggel az egykori auschwitzi náci német haláltáborban, miután a múzeum területére belépett a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül.

A katolikus egyházfő az auschwitzi múzeumban kezdi el lengyelországi zarándoklatának harmadik napját.

A szentatya gyalog ment át a kapun, ahogy ezt elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tették 1979-es, illetve 2006-os auschwitzi látogatásukkor.

Egy júniusi sajtóértekezletén Ferenc pápa elmondta: csendben szeretné tölteni auschwitzi látogatását: "Egyedül, belépni és imádkozni azért, hogy az Úr a sírás kegyelmében részesítsen."

forrás: reutersForrás: Reuters

A látogatást a kommentátorok a szenvedés misztériumának megéléseként, valamint a II. János Pál által kezdeményezett, vallások közötti párbeszéd folytatásaként értelmezik.

Megáldott 12 túlélőt

A pápa pénteken megáldotta az egykori auschwitzi náci német haláltáborok 12 túlélőjét, akik az Auschwitz I. tábor területén várták őt.

A pápa a volt lengyel, zsidó és német foglyok, illetve hozzátartozóik mindegyikéhez odalépett, és rövid személyes beszélgetés után megcsókolta, megáldotta mindegyiküket.

forrás: reutersForrás: Reuters
    
A foglyok egyike ezt követően meggyújtott gyertyát nyújtott át a katolikus egyházfőnek, aki ezt az úgynevezett halálfalhoz vitte.

Kolbe cellájában imádkozott

Ferenc pápa Maximilan Kolbe halálcellájában imádkozott pénteken az Auschwitz I. volt náci német haláltábor 11. számú barakkjában, abból az alkalomból, hogy idén emlékeznek meg a lengyel ferences szerzetes vértanúságának 75. évfordulójáról.

A szentatya csendben imádkozott, egyedül ülve egy faszéken a szentté avatott szerzetes kivilágítás nélküli halálcellájában.

forrás: reutersForrás: Reuters
    
Maximilan Kolbe éppen 75 éve, 1941. július 29-n önként jelentkezett, hogy egy családos fogolytársa helyett vállalja az éhhalált, amelyre a táborparancsnok ítélt tíz rabot egy fogolytársuk szökése miatt. Az utolsóként életben maradt ferencessel a hóhér egy fenol-injekció beadásával végzett.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink