Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-07-25 06:06:00

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Németországban

Ansbach polgármestere szerint robbanószerkezet okozta azt a detonációt, amely egy embert megölt, tizenkét másikat pedig megsebesített - közölük három állapota súlyos - a város központjában található egyik étteremben vasárnap késő este.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Németországban
Fotó: Reuters

A bajor tartományi belügyminisztérium szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy a robbanás nem baleset volt, gyanítható, hogy szándékos támadás történt. A rendőrség arról tájékoztatta a sajtót, hogy tudomásuk szerint az a férfi halt meg, akinél a robbanószerkezet volt.


A robbanás vasárnap 22 óra körül történt egy szabadtéri, zenei fesztivál közelében. Egy szemtanú nagy durranásról számolt be a sajtónak. A fesztivál résztvevőit evakuálták. Ansbach óvárosát teljesen lezárták. Egyelőre az ott élőket sem engedik be. A belvárosban rengeteg a mentő, a levegőben pedig keresőlámpás helikopter köröz.


Szíriai menedékkérő robbantotta fel magát

Egy olyan 27 éves szíriai férfi robbantott vasárnap éjjel a bajorországi Ansbachban, aki menedéket kért Németországban, de kérelmét elutasították - jelentette be hétfő hajnalban Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter.

a bajor  belügyminiszter, joachim hermann. (fotó: twitter)A bajor belügyminiszter, Joachim Hermann. (Fotó: Twitter)
A férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba, menedékkérelmet nyújtott be, amelyet viszont a német hatóságok egy éve elutasítottak. A férfit azonban a szíriai helyzetre való tekintettel nem utasították ki az országból.

fotó: reutersFotó: Reuters
Hermann elmondása szerint szándékos robbantás történt. A támadó egy zenei fesztivált akart "meghiúsítani", melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel. A miniszter tudatta: nem világos, hogy a férfi eleve öngyilkos akart lenni, vagy másokkal is végezni akart. Korábban már kétszer is próbálta megölni magát. "Sajnos újabb merényletről beszélhetünk" - fogalmazott a miniszter.

fotó: reutersFotó: Reuters
A férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de nem toloncolták ki az országból - írja MTI.

forrás: twitterForrás: Twitter

Hermann: valószínűleg iszlamista öngyilkos merénylet történt

Valószínűleg iszlamista öngyilkos merénylet történt Ansbachban vasárnap éjjel, mert a hátizsákban lévő robbanóanyag elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen - foglalt állást hétfő reggel a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter. Hozzátette, a robbanóanyagban fémdarabkák is voltak.

"Személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt" - vélekedett Hermann.

a lezárt ansbachi belváros. (fotó: reuters)A lezárt ansbachi belváros. (Fotó: Reuters)

"Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet"

- hangsúlyozta a bajor belügyminiszter.

forrás: twitterForrás: Twitter
A tartományi belügyminiszter arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal. A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.

fotó: reutersFotó: Reuters

atv.hu

További külföldi híreink